Chalice – Ashes of Hope

Chalice uit het Belgische Beveren is geen onbekende in eigen streek. Twee van de leden spelen eveneens in het bekendere Caducity en bassist Chris vertoefde ooit in Iconoclasm. Ashes of Hope is de tweede langspeler van de heren, die ook twee demo’s en een EP produceerden sinds 1998.


Ashes of Hope, nog maar een plaat die een boodschap van hoop zou willen verkondigen, maar het moeilijk heeft met de realiteit waarin we leven. De mix van Zweedse melodeath (uitvoering) en corevibesis is de laatste tijd geen vreemde combinatie meer. Zowel liefhebbers van oude Arch Enemy als nieuwe Arch Enemy kunnen dit beluisteren, al ben je best zowel van het oude als het nieuwe Arch Enemy fan als je Chalice wilt beluisteren.

Enerzijds heb je namelijk oldschool elementen (diepe, verstaanbare grunt en ongepolijste gitaar- en drumklanken die live klinken), anderzijds wat nieuwerwetse klanken (de corevibes, de empowering en strijdvaardigheid). Door de in elkaar overlopende stijlen en stromen krijg je nummers die geen eenrichtingsverkeer zijn, dus passief luisteren is geen optie. Best neem je dus ook het tekstboekje ter hand en ga je mee in de flow die Chalice aanbiedt. Anders ga je je op momenten afvragen waarom er plots gebeurt wat er gebeurt (vergelijk het met een Oceans of Sadness qua gepuzzel).

Polyvalentie troef dus, dit Chalice, zet dit niet zomaar op om de stilte te verjagen. Luistertips: The Age of Fear en de afwijkende pagan/blackgezinde afsluiter A Death Without Warning.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2018

Tracklisting:

 1. Amongst the Damned
 2. The Age of Fear
 3. Eternal Sleep
 4. Musings on the Bank
 5. My Daily Odium
 6. Cult of Serpents
 7. For You
 8. A Death Without Warning

Line-up:

 • Pieter Dewulf – vocalen
 • Tim De Smedt – gitaar
 • Nicolas Bruggeman – gitaar
 • Chris Lagrange – bas
 • Niels Verbeke – drums

Link:

Chalice Facebook