Centinex – Death in Pieces

Album nummer elf voor Centinex, de band rond Demonical-bassist Martin Schulman. Centinex lag er tussen 2006 en 2014 even uit, maar sindsdien is de band weer volop actief met het maken van Zweedse death metal. Dit is het derde album na de terugkeer in 2014, wederom met allemaal nieuwe leden – behalve dan Martin Schulman, Mr. Centinex. In het verleden was het altijd afwachten wat een nieuwe Centinex-plaat zou geven: ofwel was het vette pioniers death metal, ofwel werd er geflirt met death/thrash, ofwel deed men het eens op melodieuze wijze (hier en daar zelfs met keys). Tegenwoordig weten we dat Centinex enkel en alleen botte Zweedse oldschool death metal brengt. Doomsday Rituals was een prima album (2016), Redeeming Filth (2014) een stuk minder.

Aangezien Centinex het bijna iedere keer opnieuw doet met een nieuwe equipe is het toch ook uitkijken naar de uitvoering van de oldschool death metal. Redeeming Filth was vooral op abrasieve Grave meets Obituary gericht, terwijl Doomsday Rituals een stuk venijniger en snediger klonk. Death in Pieces leunt opnieuw aan bij Redeeming Filth, met ouderwets ronkende kettingzaaggitaargeluiden, stampende basdrums, groovende baslijnen (nog meer dan voorheen) en een grunter die behoorlijk wat horror in zijn strot legt. De nummers zijn behoorlijk riffgericht en eigenlijk speel ik het met gemak en plezier binnen, was het niet dat het na enkele luisterbeurten wel een beetje veel van hetzelfde is. De D-beat met Dismember death metal gaat er vlotjes in, ook zonder melodische gitaarlijnen of andere additieven, daar niet van, het is alleen wat te voorspelbaar allemaal. Ook al duurt het schijfje slechts 32 minuten en een beetje. Ook het gebruik van Obituary-stijlelementen ligt er bij momenten wel heel erg dik op. Luister bijvoorbeeld even mee naar het nummer Sacrifice. Aan de andere kant is de Enhanced Audio Productions-behandeling (Aeon, Bodyfarm, Meshuggah) zeer degelijk en dat beïnvloedt de luisterbereidheid in geruime mate in positieve zin.

Centinex heeft de neiging om op het vlak van kwaliteit in een slingerbeweging albums uit te brengen. Deze is naar mijn gevoel minder dan zijn voorganger Doomsday Rituals maar beter dan Redeeming Filth, dus op zich wordt de band stabieler en betrouwbaarder. Laten we vooral dat onthouden.

Score:

75/100

Label:

Agonia Records, 2020

Tracklisting:

1. Only Death Remains
2. Derelict Souls
3. God Ends Here
4. Tomb of the Dead
5. Human Torch
6. Pieces
7. Cauterized
8. Beyond the Dark
9. Sacrifice
10. Skin Turning Grey
11. Break You to Debris

Line-up:

  • Martin Schulman – Bas
  • Jörgen Kristensen – Gitaar
  • Henrik Andersson – Keel
  • Florian Rehn – Drums

Links: