Celestial Season – The Secret Teachings

Iedereen moet de naam Celestial Season wel eens hebben horen vallen. Ik denk dat ik niets raars zeg als ik ze de Nederlandse variant noem van de Peaceville Three (My Dying Bride, Paradise Lost en Anathema). Ontstaan rond dezelfde periode, maken deze dames en heren doom/death van hoog niveau. Het debuut uit 1992 (Forever Scarlet Passion) is een regelrechte cult plaat en ook de opvolger uit 1995 (Solar Lovers) is een juweel van een schijf.

Echter bracht Celestial Season in 1995 ook de EP Sonic Orb uit waaruit bleek dat men klaar was met de doom/death en veel liever de stoner kant van de metal wilde gaan bestuderen. Hopende dat het een eenmalig uitstapje was, bleef ondergetekende hopen dat de volgende plaat weer lekker vertrouwd zou klinken. Daarin werd ik echter teleurgesteld. Men had definitief gekozen voor de stoner metal. Weliswaar wonnen ze daar een flinke hoeveelheid nieuwe fans mee, er haakten echter ook een hoop liefhebbers af. In deze nieuwe stijl verschenen de albums Orange, Chrome, Lunchbox Dialogues en de EP Songs from the Second Floor.

In 2001 hield de band het voor gezien en werd ontbonden. Tien jaar later verscheen ineens de single Decamerone 2011, de opnieuw opgenomen eerste track van het Solar Lovers-album. Hierop is George Oosthoek, bekend van Orphanage en MaYaN, te horen als zanger. Er werd weer opgetreden en er leek een nieuwe start te zijn gemaakt. Echter na 2013 werd het weer stil.

In augustus van dit jaar geeft Celestial Season prijs dat er een nieuw album aankomt. De band bestaat inmiddels uit muzikanten die hun diensten hebben bewezen op de eerste twee albums en alleen celliste Elianne Anemaat is er sinds 2011 nieuw bij. De band noemt het zelf de ‘Doom-era line-up’.

Het nieuwe album opent met een prachtig vioolspel van Jiska, bijgevallen door een piano en als het negen minuten durende ‘The Secret Teachings of All Ages’ daadwerkelijk los gaat, laat het voor mij meteen de begindagen van de doom/death herleven. Celestial Season is terug! Ik hoor een slepende melodielijn, laag gitaarwerk en het gestage drumgeluid waar Celestial Season groot mee geworden is. Als de piano weer solo te horen is, blijkt dat de negen minuten al om zijn. Zo heerlijk luistert het nummer weg.

Het tweede nummer, For Twisted Loveless, is daarentegen een stuk korter met z’n drie minuten maar wel gekozen als eerste single van het album. Een smaakvolle kennismaking met het hernieuwde Celestial Season waarin eigenlijk ook alles zit wat je kunt verwachten op dit album.

Het album bevat een drietal welkome rustpuntjes in de vorm van korte instrumentale nummers op de plaatsen vier, zeven en elf van het album. In het vijfde nummer, Long Forlorn Tears, horen voor het eerst een wat vlotter tempo in de nummers terugkomen en begint het album mij steeds meer te boeien. Half gesproken en half gezongen trekt Amor Fati voorbij en de laatste zin ‘Death smiles at us all, but all a man can do is smile back!’ blijft maar in mijn kop zitten en bezorgt me kippenvel. De tweede helft van het album laat wat meer ruimte voor experimenten. Salt of the Earth klinkt hier en daar wat progressief en They Saw It Come from the Sky is duidelijk een knipoog naar hun stoner periode. 

De Type O Negative-cover Red Water, op geheel eigen wijze vertolkt en met medewerking van Kitty Synthetica, sluit het album af.

Celestial Season heeft al hun persoonlijke ervaringen, ups en downs, geboorte en sterfte van de laatste 25 jaar verpakt in de melancholische deunen die samen komen op dit heerlijke album. Wat mij betreft is Celestial Season terug van nooit weggeweest. Absoluut jaarlijst materiaal. Liefhebbers van hun eerste twee albums en van de oude albums van My Dying Bride, Paradise Lost en Anathema zullen dit album absoluut waarderen.

Score:

94/100

Label:

Burning World Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Secret Teachings of All Ages
 2. For Twisted Loveless
 3. The Ourobouros
 4. Dolores
 5. Long Forlorn Tears
 6. Amor Fati
 7. White Lotus Day
 8. Salt of the Earth
 9. They Saw It Come from the Sky
 10. Lunar Child
 11. Beneath the Temple Mount
 12. A Veil of Silence
 13. Red Water

Line-up:

 • Stefan Ruiters – Zang
 • Lucas van Slegtenhorst – Basgitaar
 • Olly Smit – Gitaar
 • Pim van Zanen – Gitaar
 • Jason Köhnen – Drums
 • Jiska ter Bals – Viool
 • Elianne Anemaat – Cello

Links: