Celestial Season – The Merciful

Eerder dit jaar werden de eerste twee albums in een nieuw jasje gestoken en volledig opgepoetst. Vervolgens kwam Celestial Season met The Secret Teachings, een nieuw album in de ouderwetse doom/death stijl. Om de boel echt compleet te maken, heeft de band ook de twee demo’s uit de begintijd maar even van stal gehaald en netjes samen op een plaat gezet.

De demo uit 1991, Promises, is verantwoordelijk voor het aanleveren van het titelnummer van deze uitgave. Het heeft namelijk The Merciful als titel gekregen.

Naast de vier nummers van de demo prijken ook de drie tracks van Celestial Season‘s demo uit 1994 op The Merciful. Daarmee is binnen een half jaar alle muziek van de gehele doom-era compleet gemaakt. Ook zijn alle heruitgaven voorzien van nieuwe artwork in dezelfde stijl als het nieuwe album.

Net als bij Forever Scarlet Passion en Solar Lovers, is ook The Merciful keurig opnieuw gemixt en heeft een grondige restauratie ondergaan. Hierbij moet ik wel even uitgaan van hetgeen mij ingefluisterd is, want ik beschik helaas niet over de originele demo’s en heb daardoor helaas geen vergelijkingsmateriaal.

Voor de mensen die de originele uitgaven niet hebben een mooie kans om het hele doom-era van Celestial Season compleet te maken. Voor de fans van weleer een heerlijke revival van één van de bekendste Nederlandse death/doom pioniers.

Label:

Vic Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Merciful
 2. Together in Solitude
 3. Surreal
 4. For Eternity
 5. Above Azure Oceans
 6. Will You Wait for the Sun?
 7. The Scent of Eve

Line-up:

 • Stefan Ruiters – Zang
 • Robert Ruiters – Gitaar
 • Jeroen Haverkamp – Gitaar (tracks 1-4)
 • Pim van Zanen – Gitaar (tracks 5-7)
 • Lucas van Slegtenhorst – Basgitaar
 • Jason Köhnen – Drums
 • Jiska ter Bals – Viool (tracks 5-7)

Links: