CB3 – Aeons Live Sessions

CB3 (Charlotta’s Burning Trio) is een Zweedse band die kosmische soundscapes brengt. Net voordat de wereld vorig jaar op slot ging bracht de band zijn tweede album uit. Lekker dan, want we weten allemaal dat kosmische soundscapes zich het best lenen in een live-setting. Nergens is wat mij betreft de synergie tussen band en publiek groter dan bij dergelijke shows, aangezien zowel band als het publiek gezamenlijk opstijgen naar hogere sferen. Om de pijn een beetje te verzachten brengt CB3 daarom een live opgenomen album uit.

Op deze plaat horen we drie nummers van het vorig jaar verschenen album Aeons: Acid Haze, Sonic Blaze en Warrior Queen. Op zich prima nummers, maar die door Zware Metalen eerder al als erg voortkabbelend werden omschreven. Het is duidelijk dat CB3 deze kritiek niet ter harte heeft genomen, want we horen dat eerstgenoemd nummer op deze plaat nog eens met drie minuten uitgerekt is zodat de lengte uitkomt op een ruime twaalf minuten. Ook krijgt Sonic Blaze er een dikke twee minuten bij.

Nu zijn enigszins voortkabbelende en uitgerekte nummers natuurlijk inherent aan het genre. We moeten tenslotte wel de kans krijgen om in de stemming te komen om op te stijgen en door de kosmos te gaan zweven, maar het probleem hier is dat de nummers niet per se ergens naar toe leiden. In dat opzicht zijn we in de lage landen misschien wat te verwend met een soortgelijke band als het Haagse Monomyth. Waar deze band in alle nummers een duidelijk uitgewerkt idee heeft en toewerkt naar euforische climaxen, voelen deze bij CB3 wat minder doordacht. Zeker niet slecht, maar toch wat minder memorabel.

Je kan je afvragen wat de toegevoegde waarde is om zo snel na het uitbrengen van het studioalbum een album met livesessies uit te brengen, zeker als de muziek toch instrumentaal is en er geen publiek aanwezig kan zijn bij de opname. Wat dat betreft klinkt het album net zo steriel als een studioalbum. Het moet daarom ook niet echt in de muziek gezocht worden. De toegevoegde waarde zit hem vooral in het feit dat de livesessie ook met een camera is opgenomen en het resultaat op YouTube is gezet. Daarom zou ik aanraden om deze plaat op Spotify over te slaan en gewoon de video’s op YouTube aan te zetten.

Voor mensen die zich vorig jaar hebben vermaakt met Aeons is deze livesessie een prima toevoeging en zij zullen het waarschijnlijk kunnen waarderen dat de nummers iets langer duren dan op de studioplaat en daarmee wat gevarieerder zijn. Voor andere luisteraars zal het vooral een plaat zijn om eens aan te slingeren op YouTube wanneer je bezoek over de vloer hebt en een band wat lekkere psych jams op de achtergrond wil hebben laten spelen. Het is chille muziek die niet irriteert en iets wat tegenwoordig het meest in de buurt komt van livemuziek ervaren. Altijd welkom dus.

Label:

The Sign Records, 2021

Tracklisting:

  1. Acid Haze
  2. Sonic Blaze
  3. Warrior Queen

Line-up:

  • Charlotta Andersson – Gitaar
  • Pelle Lindsjö – Basgitaar
  • Natanael Salomonsson – Drums

Links: