CB3 – Aeons

Charlottas Burning Trio uit Zweden geeft het begrip muzak invulling. De band is sinds 2015 actief, en ‘actief’ mag hier letterlijk worden genomen. Twee live-albums, een EP en twee albums verder komt Aeons aanwaaien. Op zich is er niets mis met deze release, maar goede genade wat een doorsnee instrumentale psychedelische rock is dit. Het begint al met Zodiac met eenzelfde riff, die van eentonigheid en herhaling uit elkaar valt en die wordt herhaald tot in den treure. ‘Sluit je ogen, en droom weg bij het universum’, stelt de band. Het in slaap vallen is een reëel gevaar hier, dus neem deze waarschuwing serieus!

Apocalypse klinkt als een langdurend intro, met wat bepalende baslijnen onder een vrij spacey keyboard. Best een leuke sfeer ditmaal, maar eerder alsof je de intro van een jaren ’80 poprocknummer (Falco ofzo) luistert dan een daadwerkelijk opzichzelfstaand psychedelisch rocknummer. Leuke saxofoonsolo erbij, ik heb mensen op straat interessantere materie horen spelen. Nogmaals, dit is niet belabberd gemaakt of gespeeld, maar het gaat het ene oor in, het andere oor weer uit. Niemendalletjes zijn het. Warrior Queen jamt wat voort, maar leidt nergens toe. Het is dermate rustig en kalm gespeeld dat het weinig emotie oproept. Acid Haze is net zoiets. Het probeert een ‘hazey’ stonede sfeer op te roepen. Het blijft aan de oppervlakte en de variatie moet van het drumwerk komen terwijl de gitaar maar wat erop los improviseert met een hoop echo. Wanneer het meer uptempo wordt klinkt de drum slapjes en de gitarist lijkt een eigen pad te volgen: improviseren tot je een ons weegt. Tegen het einde komen zwaardere bastonen voorbij en ook de cymbalen worden sterker bewerkt. Eindelijk wat pit in deze zee van voortkabbelendheid.

Jamgebaseerde muzak die niet irriteert, maar ook niet intrigeert. Aeons is gewoon een saaie release zoals er zovelen zijn, en niets dat je bij blijft. Een band zonder ‘eigen smoelwerk’ zoals Zware Metalen dat zo mooi noemt. Instrumentale psychedelische rock zonder ballen, sterren, universa en zonder rock. CB3 is een beetje de Jan Peter Balkenende van de psychedelische rock: saai, degelijk en omringd door spruitjeslucht. Bij een speech van laatstgenoemde blijf je uiteindelijk verveeld en zuchtend achter, net als bij het luisteren naar dit album.

Score:

60/100

Label:

The Sign Records, 2020

Tracklisting:

1. Zodiac
2. Sonic Blaze
3. Acid Haze
4. Warrior Queen
5. Apocalypse

Line-up:

  • Charlotta Andersson – Gitaar
  • Pelle Lindsjö – Basgitaar
  • Natanael Salomonsson – Drums

Links: