Cave In – Heavy Pendulum

Uit onderzoek is gebleken dat je na je dertigste steeds minder naar nieuwe muziek luistert. En dat is zonde, want bij het luisteren naar nieuwe muziek maken je hersenen veel dopamine aan. Dit jaar geconfronteerd met mijn ‘forever 29’ nam daarom bij mij de angst toe om de rest van mijn leven te blijven hangen bij oude blackmetalfavorieten en om minder ruimdenkend in het leven te staan. Des te groter raakte mijn vreugde toen ik spontaan verslingerd raakte aan het album Heavy Pendulum van de voor mij nog totaal onbekende rockband Cave In.

Dat dit nieuwe album er zou komen, was lang niet meer vanzelfsprekend na het treurige verlies van zanger en bassist Caleb Scofield door een auto-ongeluk in 2018. De bands Converge en Cave In zijn gelukkig sinds jaar en dag dik bevriend met elkaar. Zo is het Converge’s Nate Newton die zich als nieuwe bassist heeft gevoegd bij het guitige gezelschap uit Massachusetts. Kurt Ballou van Converge heeft Heavy Pendulum ook geproduceerd en andersom speelde Cave In’s Stephen Brodsky mee bij de samenwerking tussen Converge en Chelsea Wolfe: Bloodmoon.

Dit eerste album zonder Caleb Scofield vangt -heel passend- aan met het nummer New Reality. Een brutale riff zet op gemoedelijke wijze de toon voor een plaat die zowel progressief als nostalgisch blijkt. De welbekende schreeuw van Newton is mooi complementair aan de zang van Brodsky en zorgt er ook in Blood Spiller voor dat de muziek diep resoneert. Het energieke Floating Skulls is weer zo’n nummer dat in je hoofd blijft hangen, mede door de ronkende basgitaar. De eerste drie nummers van de heren, die overduidelijk veel plezier beleven aan hun muziek, klinken groovy en goofy.

Het tempo loopt wat terug in het nummer Heavy Pendulum voor een meeslepende, tamelijk psychedelische track waarin een glansrijke rol voor de gitaar is weggelegd. Careless Offering levert op zijn beurt een robuust nummer met sjokkende riffs en vettige uithalen van Newton.

Net als een pendule twee kanten op kan gaan, twijfelde ik bij het horen van Blinded by a Blaze of ik dit nummer nou of saai en simpel vind, of oogverblindend mooi. Er waren niet veel luisterbeurten nodig om me van het tweede te overtuigen. Al pratende bezingt Brodsky hoe exploderende zonsovergangen ons uitzicht verschroeien. Schelle gitaarloopjes en voorspelbare drums laten je wegdrijven richting het luchtledige. Het nummer nodigt je uit om even weg te dromen en deed het ook live, bij Soulcrusher in Doornroosje, heerlijk met en masse zacht knikkende schedels in het publiek. Een nieuwe klassieker, zeker weten.

Reckoning verdient ook speciale aandacht, want gitarist Adam McGrath verrast de luisteraar met zijn zang op deze ware ballade. Een akoestisch nummer als dit lag ook ver buiten mijn verwachtingen voor dit Heavy Pendulum. Een andere, aangename verrassing is Wavering Angel. Deze twaalf minuten durende compositie biedt een lief lied van epische proporties. Het was dan ook erg mooi dat deze aan Scofield werd opgedragen tijdens het optreden op Soulcrusher. Brodsky gaf bij aanvang ook aan niet te spelen om onze ziel te verpulveren, maar om juist te verheffen. En dat hebben ze gedaan met Wavering Angel, een werkelijk fantastische culminatie van een bijzonder werkstuk met intense crescendo’s en een zorgvuldige opbouw. Alweer een nieuwe klassieker.

Heavy Pendulum typeert de wedergeboorte van Cave In. Het rijk gevulde album getuigt van aanzienlijke veerkracht en originaliteit. De muziek is dan ook onmogelijk in een enkel genre te vatten. Het is sludge, grunge, rock, metal, hardcore, post… Maar gelukkig doen we niet aan hokjesdenken bij Zware Metalen. De opdracht is wel helder: stort je alsjeblieft op dit muzikaal hoogstandje en wie weet raak jij net zo verslingerd aan Heavy Pendulum. En mis ze niet tijdens Roadburn volgend jaar!

Score:

90/100

Label:

Relapse Records, 2022

Tracklisting:

 1. New Reality
 2. Blood Spiller
 3. Floating Skulls
 4. Heavy Pendulum
 5. Pendulambient
 6. Careless Offering
 7. Blinded by a Blaze
 8. Amaranthine
 9. Searchers of Hell
 10. Nightmare Eyes
 11. Days of Nothing
 12. Waiting for Love
 13. Reckoning
 14. Wavering Angel

Line-up:

 • Stephen Brodsky – Vocalen, gitaar
 • Nate Newton – Basgitaar, vocalen
 • Adam McGrath – Gitaar
 • John-Robert Conners – Drums

Link: