Carathis – The Haunting Of Sablewood

Carathis is volgens menig schrijven een eenmansproject rond Erech Leleth. Nochtans vind ik terug dat Palisade deze brave man, op drum dan wel te verstaan, wat uit de brand helpt. Deze laatste heer kennen we dan weer van zijn samenwerking met onder andere Raonoke die dan weer de man achter ondermeer Geist Of Ouachita is. Kan je nog volgen? Misschien niet want we zijn intussen behoorlijk ver vergleden in de ondergrond van de Amerikaanse maar vooral Oostenrijkse blackmetalscene. De heer Erech Leleth, die wat omzwervingen in Europa heeft gedaan en intussen in Oostenrijk is neergestreken, is initieel dan weer op zijn eentje verantwoordelijk voor de muziek in bands als Narzissus, Grandeur en Ancient Mastery. Nu, dit is wel afdoende randinformatie omtrent Carathis, nietwaar?

The Haunting Of Sablewood is een EP die wordt uitgebracht via Personal Records, een label dat ik recent leerde kennen door de heruitgave van het Perverticon album, Extinguishing The Flame Of Life. Carathis speelt, volgens meegeleverde informatie van de promoboer, black metal met een melodische rand opgefleurd met deathrock en horror georiënteerde heavy metal. Nu, het zal me benieuwen.

 
Wel, die mix van stijlen zou ook nog wel eens kunnen kloppen. Althans het eerste nummer, It’s Haunted, geeft die richting aan. Het zijn de screams, voorzien van heel wat spookachtige effecten, die het geheel de blackmetalstempel geven. Je kan het gerust bijzonder noemen. Bovendien slaagt Erech Leleth er in de muziek afdoende spannend te houden. Twisted Game klinkt inderdaad een beetje gek en verdraaid, en dit niet in de negatieve zin trouwens. Het is een nummer dat volledig in de lijn ligt van de reeds besproken stijlmengeling. Zijn het die gekke effecten op de gitaren? Of voegt de heer Leleth er nog wat synthpartijen aan toe? Het is me niet helemaal duidelijk maar zijn opzet is geslaagd. Noem het gerust spooky black metal met een stevige rock- en heavymetalsaus. Nu, echt angstinboezemend is het niet allemaal, maar anderzijds is het ook niet meteen een muzikale omlijsting voor één of andere Disneyfilm. Daar is het allemaal wat te bruut voor, een blastbeat kan dus ook niet ontbreken. Luister daarvoor naar The Anniversary, voor mij het beste nummer op deze EP.

In dit Carathis zit toch wel potentie als je het mij vraagt. Een dergelijk schijfje zal niet doorbreken naar het brede publiek maar de blackmetalfan die graag eens van het typische pad wil afgaan kan ik dit spookachtige The Haunting Of Sablewood zeker aanraden.

Label:

Personal Records, 2023

Tracklisting:

  1. It’s Haunted
  2. A Dark Secret
  3. Twisted Game
  4. The Anniversary
  5. Skeleton Christ

Line-up:

  • Erech Leleth – Zang, gitaar, bas
  • Palisade – Drum

Links: