Geist Of Ouachita – Imprisoned In The Graven Wood

Al eerder gingen we graven in de vuile en smerige achtertuinen van menig Noorse grootstad. Als we diep genoeg groeven kwamen we soms dan gewoon in de Verenigde Staten van Amerika uit. Dit maar om te zeggen dat deze Geist Of Ouachita niet direct een onbekende blackmetalband is. De heer Roanoke, het enige bandlid, heeft in het verleden al zijn kennis en kunde uitgeleend aan Noorse bands als Kvad, Solus Grief, Darkest Bethlehem en een hoop andere. Dit Imprisoned In The Graven Wood is, na een split, het eerste volwaardige album dat uitkomt via het gekende Portugese Signal Rex label. De bandnaam? Misschien werd de heer Roanoke geïnspireerd door de “geest” die er heerst in de Ouachitas. Een bergketen die zich uitstrekt deels over het westen van Arkansas en Zuid-Oost Oklahoma. Het zou zo maar even kunnen. Ik vond niet direct een passende Youtubelink met een video om dit schrijven wat op te leuken, maar je kan perfect op de bandcamppagina terecht voor wat geluidsfragmenten.

In ieder geval moet je niet twijfelen. De muziek van deze Amerikaanse eenzaat is pure, ruwe, rauwe, onversneden en ongepolijste blackmetal geïnspireerd door de geesten die rondzweven in de Ouachitas. Productioneel is het een heerlijk, stoffige janboel van jewelste. Muzikaal zijn er niet al te veel lagen die je moet onderscheiden en dat is maar goed ook. De snerpende vocalen liggen ergens verscholen tussen de instrumenten. Instrumenten die niet altijd even strak gestemd staan. Luister maar eens naar de leadlijn op het openingsnummer Vampyric Exhumation. Daarnaast zou ik me bijna, als een volleerd vampier, in mijn eigen arm bijten want ritmisch is het eveneens een moeilijk te vatten geheel. Bij momenten lijkt de heer Roanoke zijn gevoel voor ritme en maat wat kwijtgespeeld te zijn. Luister je daardoor, wat we wel eens vaker doen, dan hoor je heel basale blackmetalfundamenten terugkomen.

Soms bekruipt je toch een Scandinavisch koud gevoel. De openingsmaten van Awakening Of Ancient Blood of Lust Of Ichor zijn bijzonder vochtig en tochtig. Het zou zelfs niet misstaan op één van de vele platen van de Finse vrienden van Horna of consoorten. From A Tree I Hang In Chains doet me dan wat meer aan de landgenoten van Uada denken.

Imprisoned In The Graven Wood van de Amerikaanse éénmansformatie Geist Of Ouachita zit vol met goede ideeën; alleen is de heer Roanoke niet in staat deze tot in de puntjes uit te werken. Hij kent echter afdoende mensen, bijvoorbeeld in Noorwegen, die hem al te graag zouden helpen denk ik.

Score:

70/100

Label:

Signal Rex, 2023

Tracklisting:

  1. Vampyric Exhumation
  2. Awakening Of Ancient Blood
  3. Lust Of Ichor
  4. From A Tree I Hang in Chains
  5. A Vengeful Spirit Imbued By Hatred
  6. Imprisoned In The Graven Wood

Line-up:

  • Roanoke – Zang, alle instrumenten

Links: