Captain Crimson – Remind

Inmiddels alweer de derde CD van Captain Crimson uit Örebro, het Zweedse broeinest voor muzikaal talent. De band doet hiermee een stevige gooi naar een positie in de top van de klassieke, op blues gebaseerde hardrock. Denk aan een mix van stadsgenoten Graveyard en Witchcraft met een vleugje Blue Cheer. Het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk en het muzikale vakmanschap spat er vanaf.

Vanaf de opener Ghost Town weten we waar we aan toe zijn: goudeerlijke en stevig rockende songs. De ritmesectie legt een solide, groovy basis waarop het voor de gitaristen heerlijk riffen en soleren is. In het tweede lied komt de maatschappijkritische zijde van de band naar voren, luister maar eens naar de tekst over moeder aarde. Het derde nummer doet me vaag herinneren aan Jane’s Addiction en zit vol pakkende vocalen. Het vierde lied Black Rose verraad de liefde van de band voor Thin Lizzy en heavy metal. Het fundament van Money is een lome boogie, verrijkt met een excellerende solo gitarist. De gelijkenis met de meer ingetogen nummers van Graveyard is hier het meest voelbaar.

Dan gaat met Drifting het roer weer om naar catchy hardrock met richting het einde van het nummer een ritmesectie die niet zou misstaan in een nummer van Carlos Santana. Het zevende lied is Remind, het titelnummer van de CD waarmee de band zich voorzichtig in doomsferen begeeft. Ook akoestisch staat Captain Crimson zijn mannetje in het nummer Alone. Een ontspannen tokkelende gitaar met vocalen in wat lagere regionen dan in de rest van de nummers. De CD wordt in Captain Crimson-stijl afgesloten en we worden achtergelaten met een Senseless Mind.

Captain Crimson is een band om in de gaten te houden en die we zeker nog wel gaan tegenkomen op festivals als Freakvalley en Roadburn.

a1631077545_10Label:

Small Stone Records, 2016

Tracklisting:

 1. Ghost Town
 2. Bells From The Underground
 3. Love Street
 4. Black Rose
 5. Money
 6. Drifting
 7. Remind
 8. Let Her Go
 9. Alone
 10. Senseless Mind

Line-up:

 • Stefan Norén – Vocalen, Gitaar
 • Andreas Eriksson – Gitaar
 • Mikael Läth – Drums
 • Chris David – Bas

Links:

Score: 80/100