Captain Cheesebeard – Deadwood

Met hun debuut genaamd Symphony For Auto-Horns liet het Belgische Captain Cheesebeard een goede indruk achter. De op Frank Zappa geïnspireerde fusion was wild, vrolijk en afwisselend. De enige aanmerking was dat het vocaal allemaal nog wat uitgesprokener mocht worden. Op deze EP genaamd Deadwood is vedette Alain Louie aangetrokken om het leeuwendeel van de vocalen te verzorgen. Deadwood bevat vier nummers, maar de speelduur is maar liefst 32 minuten, dus je krijgt waar voor je geld. Waarschijnlijk is deze EP bedoeld om te laten horen hoe de band klinkt met hun nieuwste vocale aanwinst. Het geheel is live opgenomen in de studio, waarbij Mottow Soundz wederom het label van dienst is.

Deze EP gaat verder waar het vorige album ophield. Maar verder betekent hier niet dat de band met hetzelfde trucje komt. Dit album is relaxter en de experimenten zijn op nieuwe vlakken te horen. De tierelantijnen zijn redelijk beperkt gebleven, waardoor het wat minder barok-achtig klinkt dan het debuut. Doordat de tierelantijnen wat meer verspreid over de songs langskomen komt de muziek rustiger over. Titelsong Deadwood heeft een sterke rode draad, waaromheen voorzichtig wordt geëxperimenteerd. Hier klinkt een trompet, daar klinkt een pianoriedel, een psychedelische gitaarsolo, en weer terug naar het refrein. Het klinkt als een muzikale dronkenmansrit waarbij de bestuurder af en toe stukjes berm en bloemenperkjes meeneemt.

Een leuk begin. The Age Of Mediograzy komt minder hard aan, en heeft wat weg van Coma Aroma. De ontspanning is hier bijna nonchalance en gelatenheid geworden. De invasieve saxofoon zet kort na het spacy intro de toon. De samenzang is hier eerst het belangrijkste muzikale object. Het thema wordt echter bijna tot vervelens toe uitgewerkt, ook wanneer het avontuurlijker wordt naar het einde toe. Favoriet is Pan’s Redemption, waar de honky-tonk keyboard een westernsfeer neerzet, en de diepe, mompelende vocalen je vanonder een cowboyhoed aanloeren. Alain zijn rokerige bluesstem is duidelijk van toegevoegde waarde en staat vrij op de voorgrond in de mix. De relaxte manier van zijn vocale bijdrage neemt de hele band mee in de kalme muziekstroom. Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabe… laat de riffs en passages net iets langer doorgaan dan je zou denken, maar wat verwacht je ook met zo’n titel? Hier wordt meer uptempo Zappiaans avontuur voorgeschoteld.

Deze Brusselse band verrast en begint steeds meer een eigen geluid te ontwikkelen. Zelfs al loopt dat eigen geluid ver uiteen, en hebben nummers hun eigen uitgesproken karakters. Muziek voor gezellige cafés, gewoon op straat, op het station, of in de lobby van een creatief hotel. Luistertip: Pan’s Redemption

Label:

Mottow Soundz, 2019

Tracklisting:

1. Deadwood
2. The Age Of Mediograzy
3. Pan’s Redemption
4. Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabe…

Line-up:

 • Alain Louie – Vocalen
 • Johan De Coninck – Gitaar, vocalen
 • Pascal Hauben – Basgitaar
 • Didier DeMeestere – Drums
 • Pierre Chevalier – Keyboards
 • Todor Stefanov – Keyboards
 • Vanessa Spaey – Vocalen
 • Bart Quartier – Melodische percussie
 • Maayan Smith – Tenorsaxofoon
 • Quentin De Craecker – Trombone
 • Mo Franken – Trompet
 • Jordi Grognard – Saxofoon

Links: