Captain Cheese-Beard – Symphony For Auto-Horns

Kapitein Kaasbaard meldt zich. Een Belgische band die leeft van de adoratie voor Frank Zappa, opgericht door bandbrein Johan De Coninck. Captain Cheese-Beard speelde enkele jaren werk van de grootmeester. Daar is meer dan genoeg van natuurlijk, zeker met al het werk dat postuum is uitgegeven. Het werd echter tijd om zelf met werk op de proppen te komen. Hier is hij dan, het debuut, genaamd: Symphony For Auto-Horns. Het album kwam eerder in 2015 uit.

De muziek die hier wordt gespeeld ligt in het verlengde van Zappa’s 70’s improvisatie jazzrock. Uiteraard ook geïnspireerd door Captain Beefheart, maar wat wil je ook met zo’n naam? Experimentele fusion en grotendeels instrumentele muziek dus. Alhoewel… Hoe experimenteel is je muziek als je in feite muziek speelt die vergelijkbaar is met die van voorgenoemde artiesten? Ben je dan zelf ook experimentele muziek aan het maken? Een diep filosofische vraag waar iedereen zijn eigen antwoord op mag bedenken. Om het toch een plekje te geven kan dit type muziek worden aangeduid als innovatief-creatief. De band integreert namelijk verschillende stijlen in deze gerichte kakofonie.

De muziek begint met uptempo funk. Het vervolg Righteousness And Wieners zet voort waarmee is begonnen, hammondorgeltjes die blazers en vrij basic funky drumpatronen ondersteunen. Tash And A Guitar is het hoogtepunt van de plaat. De uitstekende songwriting wordt gecombineerd met de krachtige vocalen van Robert Martin. Meteen hoor je wat deze muziek voor potentie heeft. Coma Aroma brengt meer blues- en reggae-invloeden in de mix. Relaxter wordt het niet meer. Steek er nog eentje op en doe de groeten aan Marley. Bob Marley. March Of The Fat Vegan Legion komt met een fantastische dynamiek. Na een kalm intermezzo duiken we achtereenvolgens in wilde gitaarsolo’s en jazzy blazers. Op Bureaucratic Lullaby zijn de vrouwelijke vocalen ‘soulful’ en dat is genieten geblazen. De band is nu niet meer geheel afhankelijk van het werk van Frank Zappa. Ik denk dat het geen kwaad kan om dat vocaal nog wat meer te onderstrepen. Dat mag best een tikkeltje minder bescheiden.

Ik ben best onder de indruk van de schat aan invloeden die op subtiele wijze zijn verwerkt in deze frisse cocktail. Alsof je Willie Wonka’s chocoladefabriek binnenstapt en zegt: “Doe maar die reep die overal naar smaakt”. Mocht je Zappa-fanaat zijn en deze nog niet in huis hebben, dan weet je wat je te doen staat.

Label:

Mottow Soundz, 2019

Tracklisting:

1. Avoid The Humanoid
2. Righteousness And Wieners
3. Symphony For Auto-horns
4. Tash And A Guitar
5. Coma Aroma
6. The Hunt For The Black October
7. March Of The Fat Vegan Legion
8. Bureaucratic Lullaby

Line-up:

  • Johan De Coninck – Gitaar, gemompel en gegrom
  • Pascal Hauben – Basgitaar
  • Didier De Meester – Drums
  • Vanessa Spay – Vocalen
  • Pierre Chevalier – Keyboards, piano
  • Todor Stefanov – Keyboards, Rhodes piano
  • Bart Quartier – Marimba, klokkenspel, vibraphone
  • Maayan Smith, Mo Franken, Edouard Walleyn – Blazers

Links: