Capilla Ardiente – The Siege

Als je fan bent van of Capilla Ardiente of Procession, dan duurt het even voordat je een nieuw album van de band te beluisteren krijgt, grofweg een dikke vier jaar. Dat is ellendig, maar een en ander heeft te maken met het feit dat zowel Felipe Plaza Kutzbach als Claudio Botarro Neira in allebei deze bands spelen. Ben je fan van beide bands – hetgeen voor doomfanaten niet zo heel verwonderlijk zal zijn – dan ziet de situatie er opeens een stuk zonniger uit, want dan heb je eens in de twee jaar een nieuw album. In 2017 was het de beurt aan Procession middels Doom Decimation, logischerwijze is het dan nu de beurt aan Capilla Ardiente, dat met het tweede album The Siege op de proppen komt.

Waar Procession op het laatste album wat meer de nadruk legde op kortere nummers en wat meer heavy metal gericht, brengt Capilla Ardiente net zoals op het debuut Bravery, Thruth and the Endless Darkness,vier lange nummers tussen de negen en veertien minuten durend ten gehore, ditmaal echter zonder intro of tussenstuk. Spekkie naar het bekkie voor de doomfans derhalve. Waar Felipe op het debuutalbum vocaal wat beduusd overkomt, wordt dat met deze belegering ronduit goedgemaakt. Met volle overtuiging gooit hij zijn niet misselijke heldere zang in de strijd. In combinatie met de vier op en top doomnummers pakt dit dus prima uit. Capilla Ardiente houdt niet zo van zijsprongetjes, dus wordt er dicht bij de doomleest gebleven. Door middel van bescheiden tempowisselingen, wat rustigere momenten of juist wat meer opzwepende stukken, blijft de variatie er wel in.

Voor de liefhebber van traditionele doom is The Siege een prima album, dat menig rondje zal draaien in de cd-speler of op de platenspeler. Enige minpunt is dat we nu vermoedelijk weer bijna vijf jaar zullen moeten wachten op een nieuw album. Positief is dan wel weer, dat een nieuw Procession album met een jaartje of twee beschikbaar zal zijn.

Score:

89/100

Label:

High Roller Records, 2019

Tracklisting:

  1. The Open Arms, the Open Wounds
  2. The Crimson Fortress
  3. The Spell of Concealment
  4. Fallen Alphas and the Rising

Line-up:

  • Felipe Plaza Kutzbach – Zang
  • Julio Borquez – Gitaar
  • Igor Leiva – Gitaar
  • Claudio Botarro Neira – Bas
  • Francisco Aguirre – Drums

Links: