Cannibal – Fire Meets Steel

Daar hebben we vriend van de show Jo Capitalicide weer. Ditmaal met de voortzetting van de band Zex. De bandnaam is nu Cannibal en het album Fire Meets Steel. Het woord ‘steel’ zit erin, dus het is natuurlijk speed metal. Gretchen Steel doet de kenmerkende vocalen hier. De productie is van de afdeling punk en underground, terwijl de riffs volop jaren ’80 ademen. Check nog even de foeilelijke cover, kots in een prullenbak, en jank deze cassette aan.

De d-beatdrums openen het verhaal op The Warlock. De kenmerkende arrogantie, op de gitaar van Jo Capitalicide, wordt uitgebuit met een korte maar wilde solo. Zijn gitaarwerk is herkenbaar en ik hoor wat bewerkingen van het onlangs uitgebrachte Ice War terug. Lekker catchy is het bovendien. Nee, het is zeker niet vernieuwend, eerder een soort herkauwproces. Het is alleen een kwestie van het lekkere gras opeten en dát dan weer herkauwen. Stop me als ik te filosofisch word. De band is in elk geval aardig op dreef met vrolijke riffs en ruigheid als uitgangspunten. Het schuurt een beetje tegen glam aan, zeker wanneer Gretchen haar keeltje opentrekt, wat ze vrijwel constant doet.

De opbouw van de songs is gelijkaardig en de onderdelen zijn duidelijk te onderscheiden. Standaard zit er een geil solootje in, een catchy refrein, doortimmerend punky drumwerk en terugkerende riffs. Hoogtepunten zijn The Warlock, Gates Of Hell en heavy/powertrack Fire Meets Steel. Inderdaad de band laat zich ook door heavy metal beïnvloeden. Dat hoor je ook terug in bijvoorbeeld de opening van After All. Een song die verder weinig bewerkstelligt, met een wat vermoeiende herhaling van het thema. Catacombs Of Hell doet een beroep op een iets ruiger stemgeluid. Het schreeuwtje aan het einde van de zinsnede ‘Catacombs of hell’ geeft nog net dat zetje richting echte speed metal. Deze vocale afwisseling mag best wat vaker terugkomen van mij.

Fire Meets Steel is een frisse plaat. De productie mag van mij nog wat beschaafder, maar het retrosfeertje dat deze plaat oproept is onmiskenbaar. Onbescheiden riffs jagen voort en kapen zo nu en dan de voorgrond. Ze vinden de creatief gevonden zang onder de punky drums en zo speelt de band pompend met elkaar. Het samenspel is top, en je hoort duidelijk de synergie terug. Het klinkt alsof de band het allemaal een makkie vindt. Prima cassette dus, met een leuke mix van speed, heavy en punk.

Score:

77/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. The Warlock
 2. Skulls And Wings
 3. Gates Of Hell
 4. On Your Feet
 5. Fire Meets Steel
 6. After All
 7. Catacombs Of Hell

Line-up:

 • Jo Capitalicide – Gitaar
 • Gretchen Steel – Stem
 • Christ Disappointer – Drums
 • B. Destroyer – Gtiaar
 • Andy Lust – Basgitaar

Links: