Caffas Rain – Impending Death

Impending Death is de debuutplaat van Caffas Rain, een gezelschap waarvan we vier jaar geleden al de EP bespraken. Collega Kris Hadermann heeft toen haarscherp de ietwat vreemde bandnaam verklaart, dus kan ik mij louter op de muziek richten. En daarmee zit het wel goed. Sterker nog: daarmee zit het verdomde goed, want Impending Death is een werkje dat 40:32 minuut een glimlach op je gezicht plaatst waar The Joker jaloers van zal worden.

Caffas Rain maakt groovemetal en daar is werkelijk geen woord van gelogen. Sterker nog, Caffas Rain maakt groovemetal waarbij het bloed spontaan uit je oren spuit, de urine uit je pielemuis of voorbips komt zetten en… u weet waar ik heen wil. Het is louter rampetampen wat de klok slaat met Amon Amarth en DevilDriver als vergelijkingsmateriaal, maar dan wel wat minder melodieus en dus meer geënt op onze dierbare underground. Dit debuut klinkt als één lang nummer en waar dat doorgaans een minpunt is, maakt dat nu geen zak uit. Het is gewoon gaan met die banaan en kijken waar het schip strandt. Met een verbouwde woonkamer bijvoorbeeld. Kay Meupelenberg heeft een prima strot en Jimmy de Visser kan het zich permitteren lekker te soleren. Zijn bandmaten zorgen dat de basis wel in orde blijft.

Bovenal spat het plezier van deze release af en samen met de aanstekelijke muziek zorgt dat dus voor die grijns. Echt origineel is het niet, uitschieters zijn er niet (of het moet die botergeile intro van Nightmare zijn) en dit gaat in geen enkele Jaarlijst terugkomen, maar het is o zo lekker. Wie stil blijft zitten bij het beluisteren van Impending Death is overleden, dus neem het plaatje vooral mee naar het bejaardentehuis van je oma om weer even wat leven in die oudjes te blazen.

Score:

80/100

Label:

Vidar Records, 2020

Tracklisting:

 1. Destroyer of Worlds
 2. Forlorn, Forgotten and Forsaken
 3. March Against Tyranny
 4. Impending Death
 5. Doomed
 6. The Tormented
 7. Nightmare
 8. Plaguebringer
 9. Whispers from Hell

Line-up:

 • Kay Meupelenberg – Vocalen
 • Jimmy de Visser – Gitaar
 • Niels Ketelaar – Gitaar
 • Rory Verkleij – Bas
 • Pim Weierink – Drums

Links: