Caedeous – Obscurus Perpetua

Caedeous is symfonische extreme black metal uit Portugal voor fans van Dimmu Borgir, Fleshgod Apocalypse, Cradle of Filth, Septicflesh, Tvangeste en Dark Funeral, zo lees ik in de bijgeleverde promo van deze driekoppige band. Melodisch, spannend en bombastisch waren mijn eerste reacties na het horen van de vrijgegeven single Tormentis Aeterna op YouTube. Dus waag ik de sprong in het diepe om dit schijfje nader te onderzoeken.

Met niet al teveel voorkennis baan ik mij een weg door de uiterst drukke, chaotische plaat die weinig rustpunten kent. Ik hoor een geschoolde (?) operazangeres, Josephine W.H., die haar uiterste best doet om niet in de bonte verzameling van instrumentaal geweld ten onder te gaan. Tijdens de eerste nummers kan ze haar hoofd maar net boven water houden en zit ze er continu doorheen te zingen. Er is geen goede plaatsing, geen duiding, geen noodzaak, gewoon puur theatraal er dwars doorheen zingen. Mooi en pijnlijk tegelijkertijd, want het is niet teveel, maar heel erg veel teveel in dit geval. Muziek mag van mij doorspekt zijn van chaotische taferelen, mits goed en enigszins coherent uitgevoerd. Dit gaat werkelijk alle kanten op, je weet niet waar je moet krabben om de intense jeuk die je van dit schijfje krijgt tegen te gaan.

Toch zijn er ook enkele lichtpuntjes in de duisternis, want het stemgeluid van D.M. doet sterk denken aan Danni Filth (Cradle of Filth), met name in het hogere register. En ook instrumentaal gezien is het zeker niet altijd even slecht wat Caedeous op Obscurus Perpetua laat horen. Maar de meeste nummers missen een rode draad en dientengevolge  een kop en staart, waardoor het geheel niet lekker blijft hangen. Caedeous is extreem symfonische black in plaats van symfonische extreme black.

Het afsluitende slotakkoord Principium est finis, finis est principium is wat mij betreft nog het meest aansprekende nummer. Het is verre van slecht, maar stijgt door de eerdere genoemde kritiek niet boven de middenmoot uit. En dat is mijn eindoordeel.

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. VII Stratis Inferni
 2. Tormentis Aeterna
 3. Obscurus Perpetua
 4. Surge Tenebris
 5. Magisteri Peccatorum
 6. Damnatio Memoriae
 7. Ortus Sodomorum, et Gomorrhae
 8. Principium est finis, finis est principium

Line-up:

 • Paulo J. Mendes – Gitaar, basgitaar, piano, drums
 • D.M. – Zang
 • Josephine W.H. – Zang

Link: