Burzum – Thulêan Mysteries

In 2018 werd Burzum door Varg Vikernes, officieel Louis Cachet, definitief als verleden tijd benoemd. Vrij verrassend is het dus dat er in 2020 ineens een nieuw album met de naam Thulêan Mysteries onder de naam Burzum het licht ziet. Het album was niet gepland, maar Varg had in de afgelopen twee jaar zoveel geluiden opgenomen, dat het toch maar uitgebracht moest worden. Of dit dan onder de naam Burzum had moeten gebeuren, is maar de vraag…

Laat één ding duidelijk zijn: ik ben een enorme Burzum-fan, qua muziek, tot en met Umskiptar uit 2012. De albums daarna zijn prima bierviltjes, maar dat is het dan ook wel. Maar ik weet niet wat ik hiermee moet. Vroeger, eind jaren ’90 van de vorige eeuw, zei ik altijd dat ik nog een lege cd zou kopen met de naam Burzum erop. Nou, dit komt eigenlijk wel in de buurt. Thulêan Mysteries bevat liefst drieëntwintig nummers en een dozijn klinkt als de muziek die op de albums die na Umskiptar werden uitgebracht. Dit zijn dus (korte) keyboardstukken, variërend van 56 seconden tot iets meer dan twee minuten, met af en toe wat spoken word. Vind je die albums ook de moeite waard, dan kun je deze release gerust aanschaffen.

De overige nummers zijn veelal wat langer en die neigen dan meer richting het nummer Rundgang Um Die Transzendentale Säule der Singularität dat op Filosofem te vinden is. Hier en daar meen ik ook Tomhet te horen, maar het is wel duidelijk waar die langere nummers dan op lijken. Uitgesponnen en langzaam, maar uitermate onderhoudend. Varg heeft ook nog twee oude nummers onder een andere naam op deze langspeler gezet. Zo kennen we Skin Traveller beter als Han Som Reiste, al is deze versie veel koeler qua sfeer en niet zo bombastisch. The Loss of Thule is een tragere variant van de afsluiter van Hliðskjálf, Der Weinende Hadnur.


Burzum komt dus met 80 minuten aan muziek op de proppen, maar eigenlijk staat er helemaal niks nieuws op. De helft van de nummers had op één van de drie vorige albums kunnen staan, de andere helft is gebaseerd op al bestaande nummer of zelfs een remake van een eigen nummer. Het YouTube nummer hierboven is één van de nummers die op Rundgang Um Die Transzendentale Säule der Singularität is gebaseerd.

Is het goed? Nee. Is het slecht? Nee. Is dit album nodig? Nee. Kan ik beter een plaat als Det Som Engang Var weer opzetten? Doe dat maar, ja.

Label:

Byelobog Productions, 2020

Tracklisting:

1. The Sacred Well
2. The Loss of a Hero
3. ForeBears
4. A Thulêan Perspective
5. Gathering of Herbs
6. Heill auk Sæll
7. Jötunnheimr
8. Spell-Lake Forest
9. The Ettin Stone Heart
10. The Great Sleep
11. The Land of Thulê
12. The Lord of the Dwarves
13. A Forgotten Realm
14. Heill Óðinn, Sire
15. The Ruins of Dwarfmount
16. The Road to Hel
17. Thulêan Sorcery
18. Descent into Niflheimr
19. Skin Traveller
20. The Dream Land
21. Thulêan Mysteries
22. The Password
23. The Loss of Thulê

Line-up:

  • Varg Vikernes – Zang, instrumenten

Links: