Burning Witches – The Witch Of The North

Als je houdt van melodische metal met een akelig sfeertje dan zullen de heksen van Burning Witches je nogmaals kunnen entertainen met het nieuwe album The Witch Of The North. Het nieuwe werk is weer wat zwaarder dan vorige plaat Dance With The Devil, met dertien origineel opgebouwde nummers, een goede portie pit, fluitende pinch-harmonische solo’s en wat jaren ’80 glamrock er doorheen gewoven. Net als vele opkomende vrouwelijke metalbands, blazen deze dames je omver met hun muzikale vaardigheden.

Het album begint met een onheilspellend winters sfeertje. Winter’s Wrath is een traag, akoestisch lied waarin een akelig koortje te horen is. Maar na anderhalve minuut scheurt het tweede nummer The Witch of the North erdoorheen als een straaljager tijdens een luchtshow. De dromerige melodie van de intro wordt namelijk overgenomen door de lead gitaar en het tempo wordt er goed ingezet. Laura heeft een stem die het genre alle eer aan doet. Met krachtige en venijnige korrelige vocalen, hoge noten en de nodige vibrato, zorgt ze een voor een optimaal gevoel van powerrock. Wat haar eveneens enorm typeert is haar zeer frequent voorkomende ‘snik’. Het refrein is aanstekelijk maar verre van kitsch.

Tainted Rituals vat aan met een hypersnelle gitaarsolo, die meteen laat zien wat voor vlees we met Romana in de kuip hebben. En dat ze met haar songwriting-vaardigheden het thema van een lied kan overbrengen blijkt in We Stand As One. Dit nummer begint als een soort strijdlied en vertelt het verhaal duidelijk vanaf de eerste noot. Flight Of The Valkyries start traag met een slepende solo. Het is best een mooi stukje instrumentaal werk en de gitaar tokkel klinkt zelfs vrij jaren negentig. Het leuke eraan is dat de melodieën allesbehalve voorspelbaar zijn.

The Circle Of Five is dan weer iets anders. Het nummer klinkt tegendraads op alle vlakken, start met valse noten alom, wat een heel ‘vreemd’ karakter geeft. Maar het refrein, dat qua ritme volledig uit triolen bestaat, is uiterst vernieuwend. Dit is zo een lied dat je na afloop gewoonweg opnieuw wil horen.

De afwisseling tussen trage nummers, zoals Lady Of The Woods of Eternal Frost, en harde nummers zoals Thrall en Nine Worlds brengen ongetwijfeld dynamiek in het album. Iets wat zangeres Laura Guldemond ook aanhaalt tijdens het interview dat we met haar hadden. Op de website van Burning Witches zijn wel wat tourdata te vinden, dus laten we hopen dat ze deze keer wel de kans krijgen om hun album live te brengen!

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast, 2021

Tracklisting:

 1. Winter’s Wrath
 2. The Witch of the North
 3. Tainted Ritual
 4. We Stand as One
 5. Flight Of the Valkyries
 6. The Circle of Five
 7. Lady Of the Woods
 8. Thrall
 9. Omen
 10. For Eternity
 11. Dragon’s Dream
 12. Eternal Frost
 13. Hall Of The Mountain King (Bonus)

Line-up:

 • Laura Guldemond – Zang
 • Romana Kalkuhl – Gitaar
 • Larissa Ernst – Gitaar
 • Jeanine Grob (Jay) – Basgitaar
 • Lala Frischknecht – Drum

Links: