Buried Realm – Embodiment of The Devine

Benjamin Ellis (Scar Symmetry), Andy Gillion (Mors Principium Est), Peter Wichers (ex-Soilwork), Rafael Trujillo (ex-Obscura), Bob Katsionis (ex-Firewind), Dean Arnold (ex-Vital Remains), Lee McKinney (Born of Osiris) en Ryan Strain (Chaos For The Masses). Wat hebben deze heren allemaal gemeen? Zij hebben alleen een gastrol op het nieuwe album van soloartiest Josh Dummer! Met Buried Realm brengt Josh het albumgetiteld Embodiment of The Devine uit. Met zo’n gastenlijst ben ik toch wel extreem benieuwd!

Voor de lezers die niet bekend zijn met dit project: dit project is in 2007 al opgericht door Josh, maar kwam pas in 2017 echt van de grond toen het debuutalbum The Ichor Carcinoma uitgebracht werd. Een album met net zoveel indrukwekkende gastartiesten als deze plaat. In 2018 bracht Josh het debuutalbum nogmaals uit, ditmaal volledig instrumentaal (want er valt genoeg te genieten van alleen de instrumenten). Nu dus album nummer twee. Het genre waar het zich onder schaart is melodische death metal. Maar technische melodische death metal lijkt beter op zijn plaats.

Wat krijg je dan voorgeschoteld als luisteraar? Nou, negen tracks, een speelduur van net geen vijftig minuten, en alom een bak geweld waar je ‘u’ tegen zegt! Pak nu alleen de opener, The Burning Remnrants. Een track dat letterlijk alles kapot slaat, de schijn wekt dat je nog even kan bijkomen en dan de genadeklap toedient. Pfoe, wat een tempo, zeg! Bliksemsnelle drums en gitaarlicks razen voorbij en de diepe deathgrowls geven je een unheimisch gevoel van ultieme brutaalheid. Dit is eerder snoeiharde en technische death metal dan melodisch (maar dat is niet erg). Melodie komt wel degelijk voor op het album, bijvoorbeeld in het iets makkelijker te verteren Overlord, Master Psychosis en Scales of Queen Dragon. De extreme gitaren en allesvernietigende tempo’s daarentegen vind je in de tracks In the Shallow Light, Infinite Mutation en The Wonder and Terror of Fortune. De track met het hoogste ‘fun’-gehalte is wat mij betreft de titeltrack: toffe melodieën en heerlijk lompe deathmetalstukken bij de coupletten.

En de productie dan. Zeker niet verkeerd! Gemixt en opgenomen door Josh zelf en gemasterd door Dan Swanö. Maar toch zijn er een paar elementen die mij lichtelijk storen aan deze mix. Zo zijn er maar weinig lage tonen aanwezig. Deze lijken redelijk plat afgemixt voor zowel de basgitaar als de kickdrum. Op een goed volume hoor je de baslijnen wel, maar er valt niets van te maken. Het album is vooral heel erg gitaar-en vocalen gedreven. Ook de drums verzuipen af en toe onder de gigantische lagen van de gitaren. Het doet toch wat af aan de algehele luisterervaring. Zeker omdat de composities geniaal zijn! Misschien toch het mixen overlaten aan een studio bij een volgend album of meer balans in de mix brengen.

Buried Realm, opnieuw een soloproject dat verrassend veel bekende gastartiesten weet te strikken en een intrigerend en technisch hoogstaand album weet neer te zetten met Embodiment of The Devine. Ik zeg, lekker bezig! Nu alleen de mix nog iets beter en dan heb je een perfect recept te pakken.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. The Burning Remnants
  2. Overlord
  3. Master Psychosis
  4. Scales of Queen Dragon
  5. Silver Tongue
  6. In the Shallow Light
  7. Embodiment of the Divine
  8. Infinite Mutation
  9. The Wonder and Terror of Fortune

Line-up:

  • Josh Dummer – Alles

Links: