Bullet For My Valentine – Gravity

Gravity is al weer het zesde album van Bullet For My Valentine. Het is duidelijk te horen dat band weer de volledige focus heeft. Uitgebalanceerde composities en een geheel dat staat als een rots. Uit een publicatie van de band komt ook naar voren, dat dit niet een old-school album is, maar de eerste stap in wat een nieuwe toekomst voor Bullet For My Valentine moet worden. In de drie jaar na de release van Venom raakte bandleider Matt in een depressie. Maar in plaats van bij de zakken neer te gaan zitten heeft hij zich volledig op de muziek gestort. Dit maakt ook dat het album deels autobiografisch is te noemen, daar veel nummers gaan over zijn gevoelens uit deze periode. Voorbeelden zijn het positieve Not Dead Yet wat gaat over het plukken van de dag en het grijpen van het moment. Then Under Again beschrijft de zware depressie van Matt een jaar eerder.

Multi-instrumentalist Jason Bowld heeft ook een grote invloed gehad op dit album waarmee de band een nieuwe weg in wil slaan. Dit is goed terug te horen in de soms complexe opbouw van de nummers. Gravity is in ieder geval een album waar het typerende Bullet For My Valentine-geluid nog steeds te horen is maar dan met vernieuwende invloeden. Het album klinkt zwaarder met als goed voorbeeld Coma. Dit nummer bevat één van de zwaarste riffs ooit door de band opgenomen.

Deze zomer speelde de band op vele festivals, en werden ook veel nummers van dit album gespeeld, die door het publiek goed werden ontvangen. Eindoordeel is dat Bullet For My Valentine een ijzersterk album heeft uitgebracht dat nog veel goeds beloofd voor de toekomst.

Score:

80/100

Label: 

Spinefarm Records, 2018

Tracklisting:

 1. Leap of Faith
 2. Over it
 3. Letting you Go
 4. Not Dead Yet
 5. The Very Last Time
 6. Piece of Me
 7. Under Again
 8. Gravity
 9. Coma
 10. Don’t Need You
 11. Breathe Underwater

Line-up:

 • Matt Tuck – Zang, Gitaar
 • Michael Paget – Gitaar
 • Jason Bowld – Drums
 • Jamie Mathias – Bas Gitaar

Links: