Brymir – Wings of Fire

In 2011 luisterde en reviewde ik de debuutplaat Breathe Fire To The Sun en raadde iedereen aan Lemuria te checken in plaats van deze Ensiferum-light. Spinefarm Records of niet, het maakte me weinig uit en ik verwees deze Finnen richting een nieuwe hobby. Wings of Fire is hun derde album, via het label Out of Line Music. Afbraakmateriaal dacht ik. Dacht ik. Wat blijkt. Hij schiet zo de jaarlijst in, de gevleugelde Brymir.

Onwerkelijk wat hier gebeurt. Brymir heeft van het beste genomen wat er te vinden is in Finland en er vervolgens iets merkwaardig moois van gemaakt: Ensiferum-paganerie, Mors Principium Est-virtuositeit, Stratovarius-power metal en Wintersun-composities. Doe daarbij nog wat SepticFlesh-techniek en Dimmu Borgir-syntherese en je hebt een fenomenaal lekker plaatje. Gloria in Regnum is een episch pagan power metal meets melodeath nummer met een overbekaasd refrein vol kippenvel. Wings of Fire is nog zo een klepper van jewelste! Übercatchy melodeath met poppy synths en brutale trekken, in een subliem sterke opbouw, met onvergetelijke overgangen en versnellingen. Ride On, Spirit... Een niet normaal sterk melancholisch pagan nummer met een pakkende tekst en mannelijke koorzang die epischer dan episch is. Ensiferum? Nooit van gehoord.

Ride on, Spirit of Joy
Although the land is dying
And all the voices singing of hope are gone

Fly on, Spirit of Joy
And shine the daylight upon
The heart of the new-born one

Zing gerust even mee.

De tweede helft van de plaat is een stuk harder, met meer black- en death invloeden, meer blasts en vaak nog meer synths, maar dan weer minder pagan invloeden en power metal. And So We Age, het sci-fi Starportal (Dimmu Borgir much?), Chasing the Skyline (Wintersun 3.0)… Absolute topnummers. Ik ben al lang de aansluiting verloren met al wat Graspop bevolkt, maar dit zou er echt wel eens moeten passeren. Ge-ni-aal. Catchy, supersnel, strak, agressief en METAL! Brymir. Hoog in de jaarlijst.

Score:

89/100

Label:

Out of Line Music, 2019

Tracklisting:

 1. Gloria in Regum
 2. Wings of Fire
 3. Ride On, Spirit
 4. Sphere of Halcyon
 5. And So We Age
 6. Hails from the Edge
 7. Starportal
 8. Vanquish the Night
 9. Lament of the Ravenous
 10. Chasing the Skyline
 11. Anew

Line-up:

 • Jarkko Niemi – Basgitaar
 • Sean Haslam – Gitaar
 • Joona Björkroth – Gitaar
 • Viktor Gullichsen – Keel
 • Patrik Fält – Drums

Links: