Bruusk – Bruusk

In het Overijsselse Kampen gonst het al een tijdje: de debuut cd van Bruusk komt eraan. Nu nog alleen in digitale vorm te verkrijgen, maar op 19 oktober wordt het fysieke album gepresenteerd in het plaatselijke jongerencentrum ’t Ukien.

Bruusk is een band die live altijd weet te overtuigen en tijdens een bandwedstrijd menigmaal met de publieksprijs naar huis gaat. En dat doet dus uitkijken naar hetgeen de zes heren in de studio hebben weten vast te leggen. Het eerste dat opvalt is dat er in de line-up drie gitaristen vermeld staan. Het vermoeden dat er een dikke muur van gitaar wordt neergelegd wordt deels bewaarheid. Er wordt wel degelijk een spervuur van riffs op de luisteraar afgevuurd, maar doordat de drums en vocalen met succes tegen de gitaren opboksen in de organische mix ontstaat een fijn en droog geluid. Daarnaast weet Bruusk af en toe een rustpuntje in te bouwen (The Suffering).

Het is duidelijk dat dit debuut niet in een paar weken is geschreven en opgenomen. De composities klinken doordacht en technisch maar slaan daarin niet door, zodat er een bruut geluid ontstaat. Vocalist Leon Helleman haalt alles uit zijn stem en varieert met zijn grunts waarbij de echt diepe grunts totaal onverstaanbaar maar wel lomp zijn, precies zoals het hoort dus. Ook het feit dat er veertien nummers in bijna een uur speeltijd op dit debuut staan, duidt erop dat er ruim de tijd is genomen voor de nummers. Persoonlijk had ik liever gezien dat Bruusk er een stuk of twee had weggelaten. Nu wordt het tegen het einde een lange zit waarbij er feitelijk niets aan wordt toegevoegd. Hierbij moet wel vermeld dat het afsluitende Kill, Torture, Sin erg fijn klinkt en live een nekbreker kan worden.

Muzikale vergelijkingen zijn te maken met Deicide (wanneer Helleman hem met de diepte van zijn grunts naar de kroon lijkt te willen steken en de band er op topsnelheid nog maar eens wat riffs over uitstort), Dying Fetus (vanwege de bruutheid die Bruusk uitstraalt) en Immolation (vanwege de technische riffs, breaks en sporadische maar doeltreffend geplaatste flageoletten).

Na beluistering kan de conclusie worden gesteld dat er terecht naar dit debuut uitgekeken is. De verwachtingen worden meer dan ingelost en de regio heeft er een uitstekende deathmetalband bij.

Score:

81/100

Tracklisting:

 1. Help Me
 2. I Feed
 3. Carve My Mark
 4. I Will Not Bow
 5. The Suffering
 6. Death By Fire
 7. Killing for Satisfaction
 8. Act Of The Blind
 9. Burn It Down
 10. A Path Unknown
 11. Screams Of Despondency
 12. Shattered Mind
 13. Victim Of Persecutory Delusions
 14. Kill, Torture, Sin

Line-up:

 • Leon Helleman – Vocalen
 • Rob Hofmann – Gitaar
 • Volkmar Strikkers – Gitaar
 • Thom Nijhof  -Gitaar, achtergrondvocalen
 • Tim Kleijer – Basgitaar
 • Viktor Kamstra – Drums

Links: