Brujeria – Pocho Aztlan

Van Billy Gould (Faith No More) en Dino Cazares (Fear Factory) en van Jello Biafra (Dead Kennedys) tot Nicholas Barker (Cradle of Filth, Dimmu Borgir): iedereen die wel eens een instrument of microfoon heeft vastgehouden, heeft ooit een bijdrage geleverd aan Brujeria of doet dit nog steeds: de volgens de legende Mexicaanse grindcore/deathmetalband bestaande uit onder schuilnamen opererende drugslords. Het enige vaste bandlid sinds 1989: brulboei Juan Brujo.

Alle verzamelde muzikale genialiteit ten spijt hebben de drie albums en talloze EP’s, singles en compilaties van Brujeria nooit echt tot de verbeelding gesproken. Wie de Spaanstalige drukte en humor (de tot Marijuana verbasterde cover van Macarena was geniaal) wegdacht, hoorde een band die vooral veel van hetzelfde bracht: veel geschreeuw, weinig wol over repeterende deathmetal heen.

Met Pocho Aztlan, het eerste album sinds Brujerizmo uit 2000, is dat feitelijk niet anders, maar tegelijk is het de band gelukt nu wél aan de goede kant van de medaille te eindigen. Pocho Aztlan is om te beginnen het best klinkende (want: moddervet) Brujeria-album en bindt alle elementen die we van de band kennen tot een solide geheel. De humor (México Campéon, California Über Alles), het geblaf van Juan Brujo en de snoeiharde deathmetal: voor het eerst komt het samen op een album dat van begin tot eind écht weet te boeien.

Wereldschokkend is het allemaal nog steeds niet, wat Brujeria doet. En ook over de originaliteit kan lang gediscussieerd worden, maar na zoveel jaren afwezigheid is Pocho Aztlan een hele leuke comebackplaat.

Label:brujeria-pocho-aztlan

Nuclear Blast, 2016

Tracklisting:

 1. Pocho Aztlan
 2. No Aceptan Imitaciones
 3. Profecía del Anticristo
 4. Ángel de la Frontera
 5. Plato o Plomo
 6. Satongo
 7. Isla de la Fantasía
 8. Bruja
 9. México Campéon
 10. Culpan la Mujer
 11. Códigos
 12. Debilador
 13. California Über Aztlan

Line-up:

 • Juan Brujo – Vocalen
 • Pititis – Vocalen, gitaar
 • Hongo – Gitaar
 • Fantasma – Bas
 • El Cynico – Bas
 • Pinche Peach – Samples
 • Hongo Jr. – Drums
 • El Podrido – Drums

Links:

Score: 80/100