Brotthogg – The Die Is Cast

De melodische death/blackmetalband met de allesvertellende bandnaam Brotthogg brengt, in eigen beheer, hun volgende plaat uit. De titel van dit werkje: The Die Is Cast. Brotthogg betekent, vrij vertaald vanuit het Oud-Noors, “hij die het vuile klusje moet opknappen”. Nu, ik ken wel wat vuile klusjes die deze Noren, afkomstig uit Trondheim, mogen komen opknappen, maar dat zal alvast niet de bedoeling zijn. Ik ken ook wel een paar notoire losers waar de heren over mogen rijden, maar nogmaals, dit soort klusjes zal wel niet bedoeld worden.

Eigenlijk brengt Brotthogg niks nieuws. Het is goed geproduceerde death metal met een stevige portie black – en viking/pagan-invloeden. Er is een aangename rochelende keelreutel die net wat te prominent in de mix ligt. Je moet echt niet hard je best doen om te horen waar deze vier kerels de mosterd gevonden hebben. Er is een duidelijke knipoog naar het nieuwere werk van Old Man’s Child of, qua gitaarpartijen, naar Dimmu Borgir. Ook zijn er duidelijke verwijzingen naar bands als Kampfar, Istapp of anderen die zich bovenstaande mix van stijlen eigen hebben gemaakt. Soms hoor je ook overduidelijke heavymetalelementen, het nummer Resurrection is daar een typevoorbeeld van. De solo’s op dit album zijn van de hand van Stephen Carlsson en ik moet zeggen: erg puik werk!


Zeker het bekijken en beluisteren waard is het openingsnummer. Hier krijg je alle ingrediënten samen. Heerlijk en erg goed gevonden hier zijn de wat spooky aanvoelende synth-partijen.

Tja, hoe beëindigen we dit schrijven? Eigenlijk heel eenvoudig. Diegene die het vuile klusje moet opknappen, is een band met potentie. Doch, misschien dat hij eerst nog even op zoek gaat naar net wat meer eigenheid, want op deze plaat staat het bol van de ideeën die we al te vaak gehoord hebben. Wat wel is: de heren houden de snelheid er wel goed in, dit doen ze vooral door de dubbele baspedalen vakkundig te gebruiken. Ook de erg sterke twinleads zijn meer dan degelijk te noemen.

Score:

65/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Nokturne
 2. Behind The Gateways
 3. Liberation
 4. Draugen
 5. Forlis
 6. Resurrection
 7. Iacta Alea Est

Line-up:

 • Kristian Larsen Moen – Alle Instrumenten
 • Jonas Moen – Zang
 • Craig Furunes – Zang
 • Stephen Carlsson – Gitaarsolo’s

Links: