Bring Out Your Dead – Bring Out Your Dead

Zo zeg, weer een band die crossover metal heruitgevonden heeft, het houdt niet op. Bring Out Your Dead debuteerde even geleden met zijn album Bring Out Your Dead (natuurlijk denken we even aan Monty Python) en de lat ligt meteen hoog. Het is een band uit Spanje, iets wat ik pas na een pak opzoekwerk te weten kwam. De uitspraak van het woord Macedonia (eerste nummer op de plaat) gaf het wel een beetje weg, maar toch. Art Gates Records, heel actief de laatste tijd, bracht deze plaat uit.

Het is me wel de diversiteit zelve geworden zeg, dit Bring Out Your Dead. Ook al is ieder nummer wel ergens ‘-corig’, toch is het telkens anders en zit er binnenin elk nummer een variatie aan stijlen en sferen. Progressieve vibes genoeg in ieder geval, van funky Faith No More tot Opeth-achtige cinematografie tot op het randje van djent en math- complicerende lijnen … in ieder nummer komt er een passage langs waar het wat ingewikkeld wordt. Voorspelbaar en tegelijkertijd ook niet, want onderling verschillen de songs telkens vrij veel. De match met emo aandoende metalcore is me soms bijster, het kan aan mij liggen. Sommige nummers vallen gelukkig in positieve wijze op door catchy zangerigheid, een wel doorleefde vorm van emo die aandoenlijk is in plaats van pathetisch of intriest. Andere nummers zijn dan weer dermate goed qua vlinderig gitaarwerk en progprestaties dat het gewoon aangenaam weg luistert (90). Op andere momenten klikt het gewoon niet zo makkelijk, zoals op Кот Бегемот, waar djenterige prog en een soort van Rage-power/heavy metal elkaar afwisselen.

Als je heel breed gaat en van links naar rechts schiet, dan zul je zeker iets raken. Als je alle hits dan samen legt, dan kan er wel eens iets moois uit ontstaan. Soms is het echter wat krabben geblazen en voelt het wat te random aan. Op dit album heb ik vaak dat gevoel gehad. Slecht is het niet, muzikaliteit genoeg, alleen is het niet duidelijk genoeg waarom bepaalde “twists and turns” gemaakt worden. Bonuspunten voor het elektronische Outrun trouwens, niet de soundtrack van het gelijknamige iconische spel, wel gewoon erg lekker. Met dank aan onder andere Jens Bogren voor de productie.

Score:

71/100

Label:

Art Gates Records, 2020

Tracklisting:

 1. Macedonia
 2. In The Blink Of a Snake’s Eyes
 3. Mad Girl’s Love Song
 4. 90
 5. Кот Бегемот
 6. Outrun
 7. Rain Over Fire

Line-up:

 • Reverend J. Nibbler – Keel, gitaar
 • M.R. Boyd – Keel en gitaar
 • Litos & Ti – Bas
 • Tim the Enchanter – Drums

Links: