Bridear – Rise

Een nieuwe Japanse sensatie, wederom, hoewel de verpakking van dit Bridear toch al even verdwenen is. Deze meidenband zag het levenslicht in 2013 en bracht vorig jaar nog een full-length uit, samen met enkele videoclips van prima kwaliteit. Allemaal zaken die ik te weten kwam toen de nieuwe EP Rise in mijn handen kwam. Opnieuw een band die tracht voet te zetten op westerse bodem vanuit de oosterse tsunami aan bands die onze richting lijkt op te komen. Dit Bridear bezit duidelijk iets fris en genreoverschrijdend en daar doen we het toch gewoon voor?

Rise is een ideale kennismaker geworden. Een plaatje dat een twintigtal minuten duurt, maar je de kans geeft om de muziek van deze meiden eens door te laten dringen. Hier komt immers vanalles op je af als luisteraar. Enerzijds is Bridear een typische Band-Maid band, met knapperige en catchy rock die vol attitude gebracht wordt en waardoor deze muziek reeds tijdens een eerste luisterbeurt prima naar binnen gaat. Daarnaast is er echter nog heel wat anders gaande bij deze meiden. Dit is niet louter een Japanse rockband geworden, en dat is erg duidelijk vanaf de track raider. Logge tot groovy lijnen, symfonische geladenheid en een metalcore-feel (ook de vocals van Misa op Remedy passen in dit plaatje), maar zonder dat het over the top gaat. Op tijd draait zangeres KIMI het roer weer om en krijgen we songs die lekker blijven rocken, en dit met een betere sound dan de plaat die vorig jaar verscheen.

En zo krijgen we muziek die erg divers is, en daar ben ik weer erg blij om. Bridear bouwt bruggen door catchy Japanse rock en power metal (ik hoor de X Japan referentie toch weer even bij Get Over) met westerse techniciteit en agressie te mengen en die agressie gaat van metalcore tot zelfs thrash en death metal (zij het minder op deze EP). De niche voor dit genre mag zich dus zeker aangesproken voelen.

Label:

Eigen Beheer, 2017

Tracklisting:

  1. IGNITE
  2. raider
  3. Remedy
  4. Get Over

Line-up:

  • KIMI – Zang
  • Misa – Gitaar, zang
  • KAI – Drums
  • MITSURU – Gitaar
  • HARU – Bas

Links: