Brant Bjork – Jalamanta

Van mijlenver kon je deze heruitgave aan zien komen. Met het in 2019 uitgebrachte Jacoozzi liet Brant Bjork weten dat hij zijn debuutalbum Jalamanta, uit 1999, niet vergeten was. Het album herinnerde vriend en vijand aan het funky debuutalbum van deze relaxte gozer. Ook ik ontkwam er niet aan. Na het luisteren van Jacoozzi, wist Jalamanta zich weer in mijn playlist te nestelen.

Nu dus de heruitgave van Jalamanta, dat destijds kon rekenen op algehele aanbidding van desertrockliefhebbers met een beetje smaak. De betekenis van die naam is: Hij die de sluier wegneemt, die de ziel verblindt. Het was het eerste album van Brant Bjork, nadat hij Kyuss had verlaten. Nieuw artwork erbij, en een digitale remaster, daar gaan we! Het nieuwe artwork is overigens variant nummer drie, omdat van de originele uitgave twee edities waren. Het album is opnieuw gemixt door Tony Mason. Hij was ook op de uitgave van 1999 verantwoordelijk voor de mix. De remastering is gedaan door John McBain, de man van Wellwater Conspiracy.

Palm desert rock hadden we misschien verwacht nadat de beste man Kyuss verliet. Brant Bjork kwam met funky chillmuziek. De invloed van de Palm desert scene was echter niet ver weg. Muziek die je opzet onder een parasolletje op het strand. Op deze uitgave is het geluid een stuk moderner, helderder, zonder gelijk in te boeten op de algehele sfeer van het album. Minder compressie en een opener geluid. De drums zijn een stuk gerichter, en gedetailleerder weergegeven. Aangezien dat het belangrijkste element is kunnen we dus spreken van een goed uitgevoerde remaster. Daarmee klinkt Jalamanta alsof het zojuist is bedacht. De muziek is tijdloos, deze uitgave benadrukt dat nog maar eens.

Fijn dat ze deze plaat opnieuw uitbrengen. In twintig jaar gaat er een beste laag stof op de muziek zitten. Die laag stof is hier vakkundig vanaf geveegd. Leuk als je het album nog niet had, maar ook leuk als je het album al wel hebt.

Label:

Heavy Psych Sounds, 2019

Tracklisting:

1. Lazy Bones
2. Automatic Fantastic
3. Cobra Jab
4. Too Many Chiefs… Not Enough Indians
5. Sun Brother
6. “Let’s Get Chinese Eyes”
7. Toot
8. Defender Of The Oleander
9. Bones Lazy
10. Low Desert Punk
11. Waiting For A Coconut To Drop
12. Her Brown Blood
13. Indio
14. Take Me Away (Blue Öyster Cult cover)

Line-up:

Brant Bjork – Alles

Links: