BPMD – American Made

BPMD staat voor Blitz, Portnoy, Menghi en Demmel en mag aan de hand van deze namen gerust een “supergroep” genoemd worden. Bobby “Blitz” Ellsworth kennen we natuurlijk van zijn zeer herkenbare zang die hij tentoonstelt bij Overkill. Mike Portnoy zou je kunnen kennen als medeoprichter van Dream Theater, maar sinds hij daar is opgestapt kan hij met gemak een alfabet maken van de bands waar hij in heeft gezeten. Mark Menghi is een van de oprichters van een andere supergroep genaamd Metal Allegiance. Phil Demmel tenslotte is het meest bekend als gitarist bij Machine Head en Vio-lence. Een flinke dosis talent en ervaring dus zo samen.

Op American Made krijgen we geen eigen werk van de heren te horen, maar een tiental covers van bands en artiesten als Ted Nugent, Aerosmith, Van Halen en Grand Funk Railroad. Alle nummers hebben hun oorsprong in de jaren zeventig van de laatste eeuw van het vorige millennium. Hoewel de namen van de bands niet heel verrassend zijn, zijn de gekozen titels niet altijd de meest voor de hand liggende. Bij Van Halen denk ik bijvoorbeeld niet direct aan D.O.A. net als Saturday Night Special niet het eerste nummer is waar ik aan denk bij het horen van de naam Lynyrd Skynyrd. Al met al zijn het niet de meest voor de hand liggende nummers die we voorgeschoteld krijgen.

Moet ik na het lezen van alle namen en titels nog iets zeggen over de kwaliteit van hetgeen we te horen krijgen op dit album? De kwaliteit is precies wat je er van mag verwachten na het lezen van alle namen en of je dit album wilt aanschaffen ligt er vooral aan of de originele nummers je aanspreken. BPMD heeft ze in een modern jasje gestoken en voorzien van de nodige energie, voor zover dat nodig was. Spreekt dit je aan, kun je American Made blindelings aanschaffen.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Wang Dang Sweet Poontang
 2. Toys In The Attic
 3. Evil
 4. Beer Drinkers & Hell Raisers
 5. Saturday Night Special
 6. Tattoo Vampire
 7. D.O.A.
 8. Walk Away
 9. Never In My Life
 10. We’re An American Band

Line-up:

 • Bobby “Blitz” Ellsworth – Zang
 • Mike Portnoy – Drums
 • Mark Menghi – Basgitaar
 • Phil Demmel – Gitaar

Links: