Boss Keloid – Melted On the Inch

Eind april kwam het Britse Boss Keloid met een derde langspeler op de proppen. Waar hun puike voorganger Herb your enthousiasm nog bol stond van loodzware psychedelische sludge, wordt dit op Melted on the Inch genuanceerd.

De band trekt nog steeds flink van leer, maar de harde, ‘sludgy’ passages worden afgewisseld met psychedelische, progessieve, bijna ‘mathrockachtige’ stukken die soms sterk naar een zwaardere versie van Battles toe leunen, met name op Peykruve. Bij opener Chronosiam wordt het meteen duidelijk dat de band kiest voor een melodieuzere aanpak en wanneer het koor van gedubbelde stemmen invalt, klinkt de band daarmee grootser dan ze ooit is geweest. De gitaristen hebben in de zachte passages een grote voorliefde voor octavers, de toetsen zijn prominent en de zang is vaak gedubbeld, wat het geheel nog psychedelischer maakt. Daarbovenop speelt de band ook veel met een Dorische klank, waardoor er soms een folkondertoon in de muziek zit, goed te horen in de gitaarsolo van Tarku Shavel of de outro van Chronosiam. Jromalih begint met exotische percussie en de track zou voor de eerste minuut niet misstaan op Green of Purple van Baroness, maar in het zware middenstuk van het nummer springt de zang er zo sterk uit dat het voorgenoemde albums weet te overstijgen. De zanger, Alex Hurst, weet hier een ‘growl’ toe te passen in een breed bereik waarin de stem flink van timbre verandert. In de middenhoge stukken heeft dit soms iets weg van Greg Puciato (Dillinger Escape Plan) op zijn meest melodische momenten, maar in de lage stukken verandert dit in een uiterst krachtige en melodische brul. Dit is pure klasse en het hoogtepunt op een fantastisch album.

De band serveert op Melted on the Inch zes nummers, waarvan de eerste vier langer dan zeven minuten duren en de laatste twee dicht bij de zes minuten aanleunen. Hier heb je als luisteraar een hele kluif aan, om dan nog maar te zwijgen over de muzikale kwaliteit die de band hier presenteert. Ieder nummer is zijn eigen psychedelische trip en is zo dens aan informatie dat je bij iedere luisterbeurt nieuwe dingen zult ontdekken. Boss Keloid kleurt met Melted on the Inch ver buiten de lijntjes van de sludge, maar doet het klinken alsof dit is hoe het genre hoort te zijn. Dit is een album dat je van het eerste moment grijpt, maar na elke luisterbeurt beter voelt worden. Melted on the Inch heeft daarmee een plek verdiend tussen mijn favorieten.

Score:

92/100

Label:

Holy Roar records, 2018

Tracklisting:

 1. Chronosiam
 2. Tarku Shavel
 3. Peykruve
 4. Jromalih
 5. Lokannok
 6. Griffonbrass

Line-up:

 • Paul Swarbrick – Gitaar
 • Alex Hurst – Gitaar, vocalen
 • Ste Arands – Drums, percussie
 • Matthew Milne – Keyboards
 • Liam Pendlebury-Green – Basgitaar

Links: