Boris & Merzbow – 2R0I2P0

Boris en Merzbow. Japan boven in deze, met twee iconen uit de experimentele muziekwereld. Exponenten, zeg maar, die veel nagebootst werden maar nooit zijn geëvenaard. Onmogelijk te benoemen, verloren moeite om ze te omschrijven. Merzbow misschien wel, deze noise-artiest is één van de pioniers van zijn eigen genre. Boris is zodanig veelzijdig dat ik er niet aan wil beginnen. Ik zag Boris ooit in het voorprogramma van Sunn o))), toen met veel drones, psychedelische rock, catchy (pop)rock en veel gepiep. Met Boris kan het alle kanten op. New Album, Präparat, Pink en mijn favoriet Dronevil zijn de albums die ik jullie aanraad. Merzbow heeft in metalland vooral naam gemaakt met zijn collaboraties. Boris en Merzbow hebben al vaker samengewerkt trouwens, je leest het er op na in de review van Klatter. Ook 04092001Sun Baked Snow Cave en Walrus & Groon zijn enkele van de samenwerkingen van Merzbow en Boris.


Eerder dit jaar verscheen van Boris het album No, een ronkende en groovende plaat, de zesentwintigste van de band. Hardcore-, punk-  en metalinvloeden met onder andere het nummer Loveless op, niet te missen eigenlijk. Op dit 2R0I2P0 (RIP 2020, maar dan anders) staan een pak herwerkte nummers van het Love & Evol-album van Boris trouwens. De andere nummers zijn te vinden op nog andere albums. To The Beach is een cover van het Japanse Coaltar of the Deepers en de cover Boris van Melvins. Hoe dan ook, het Love & Evol bevatte naast postrock en psychedelische rock/metal al een behoorlijke hoeveelheid noise en effecten, dat wordt bij deze nog eens overgedaan met de hulp van Merzbow.

Ik heb voor de gelegenheid eens de mening gevraagd van mijn oudste zoon Amon, die de verschillende frequenties en loops omschreef als een piepende fiets, een verstopte stofzuiger, de aanloop naar een vreselijke oorziekte, zombies die slaan op metalen platen, een gehackte versie van Tetris met organen in plaats van blokken, katten en muizen die zich wagen aan iets onwaarschijnlijks, een wesp in je oor, een opstijgend vliegtuig met een open raam, mishandelde krekels (de ganse plaat door), demonische gesprekken, Siren Head en een rockband die muziek opneemt terwijl ze over een autosnelweg scheuren aan 140 kilometer per uur zonder rubber op de velgen van hun achterbanden. Kijk, zo een feedback krijg je niet als je voor de 6544ste keer een blackmetalalbum opzet in de wagen.

Persoonlijk vind ik het wel mooi dat na een aantal luisterbeurten de uplifting postrock een grotere impact krijgt en de noise een soort van versterkend effect wordt. Niet eenvoudig, maar als je lang genoeg luistert dan vergeet je mogelijk ook de associatie tussen noise en negativiteit/angst/afkeer. Het gaat zeker niet vanzelf. Vergelijk het met iemand die witloof leert appreciëren. Ook al lukt dat bij veel mensen ook echt nooit.

Score:

76/100

Label:

Relapse Records, 2020

Tracklisting:

1. Away from You
2. To the Beach
3. Coma
4. Love
5. Absolutego
6. Journey
7. Uzume
8. Evol
9. Boris
10. Shadow of Skull

Line-up:

Takeshi – Bas, gitaar, keel
Wata – Gitaar, keel
Atsuo – Keel, drums
Masami Akita – Noise

Links: