Borgne – [∞]

Het is tijd. Tijd om de potentiële nummer één in mijn persoonlijke jaarlijst een review te geven. Lang genoeg getalmd, lang genoeg zitten zoeken naar woorden. Drie jaar na Règne des morts en zes jaar na de review van Royaume des Ombres (geschreven om 6 uur ‘s nachts op mijn 32e verjaardag, mag ik het oneindige [∞] in woorden opzetten. Met dank aan Avantgarde Music.


Bornyhake, de man achter Borgne (en tevens Enoid, Pure en nog een aantal andere projecten) krijgt op dit album voor het eerst bijstand van Lady Kaos, aan het keyboard. Van ambient black metal is nog amper sprake, Borgne gaat de lucht in en brengt stuwende industriële atmosblack, met uitzaaiingen richting Aborym, Darkspace en Mysticum. De constante pulserende dubbele bassen en speedcore aandoende blackmetalbeats maken je in eerste instantie horendol, in tweede instantie agressief en in derde instantie laten ze je verweesd en zielloos achter. [∞] overkomt je dan ook, het heeft geen nut om je er tegen te verzetten of het te proberen te analyseren. Ook de voornamelijk Franse teksten, vol nihilisme en complete wanhoop, zuigen alle levensvreugde en energie uit je en laten je achter als een volledig leeggesabbelde tiet vol striemen en kloven.

Majestueus, furieus en malicieus. Van de slepende doomy atmosblack tot de intens industriële razernijen, Borgne is fenomenaal. Als luisterliedje geef ik jullie het hardere en vrij militaristisch klinkende Mis à mort, Mis à nu mee om even mee te genieten.

Score:

87/100

Label:

Avantgarde Music, 2018

Tracklisting:

  1. La porte du chaos
  2. Peu importe si elle m’aura aveuglé
  3. Un temps périt
  4. Comme si ça s’arrêtera / Stone
  5. I Tear Apart My Blackened Wings pt.1
  6. I Tear Apart My Blackened Wings pt.2 / Sun
  7. Mis à mort mis à nu
  8. Chuter

Line-up:

  • Ormenos
  • Lady Kaos

Links: