Bonecarver – Evil

Nog niet eens zo lang geleden zagen we deze Madrilenen nog op Deathfeast onder de naam Cannibal Grandpa. Die hebben ze vorig jaar bijgeschaafd tot Bonecarver. Evil is het eerste dat de brutal deathmetalarmada onder die banier uit zijn gebeente schudt. Beenhard zou je denken. Nou…da’s niet echt helemaal waar.

De productie is redelijk luchtig. Zeker de eerste keer dat je luistert, geeft dat een heel vreemd effect. Bij nadere inspectie komt het door de veelheid aan digitale opnametechnieken. De drumsound is helemaal stijfgetriggerd, waardoor de basdrums ratelen als een ruiten dame die tussen de spaken van een achterwiel zit. De snare flappert dan weer als een lederen lap tegen een kastdeur, terwijl tussen de bekkens nauwelijks een onderscheid in diameter waar te nemen valt.

Ook de gitaarsound blijft soms pijnlijk afwezig wanneer de snarenpikkers naar de hogere noten grijpen. Zo valt het regelmatig voor dat ze subtiele, atmosferische snaarpollen verspreiden over naarstige drumvertrakkingen die wegens dat satijnen gitaarwerk als bezetenen in het ijle lijken te blasten of doubleren. Wees gerust: daarmee zijn we nu wel klaar met de minpunten.

Zelfs in die bijzondere productie, varieert de death metal van Bonecarver van brutale martelgangen, boosaardige tremelozwemen en af en toe zelfs een geslaagde harmonieuze combinatie van die twee. In de diepere gitaarregionen zit een soort bulderende ruwheid, waarmee de snaarbeenhouwerij in de wiekende slamkadansen gretig het koper uit je boxen smelten.

Hoe klinisch ook, het zijn echt wel mitrailleurblasts en verpletterende dubbele baslawines die de boel daaronder wegmaaien. Bezwerend bazuinende ‘achtergronden’ plaatsen dat geweld nu en dan in een ietwat grauwe context. Zijn het vervormde gitaren? Of toch iets synthetisch? We durven het niet met zekerheid zeggen.

Geheel in thema met de groepsnaam, inhaleert de man met de micro forse en kluivende squaels bij de vleet. Het meest frappant zijn echter de messcherpe, punthoge ijspriemscreams waarmee Fernando manisch tekeer gaat op de verschroeiende deathgrindbevliegingen van topsong Hound Pound. Let daar trouwens ook maar eens op de rijtende grooveriff ergens in het midden. Als die je botten niet droog uit je gebeente schudt, weten wij het ook niet meer.

Score:

80/100

Label:

Unique Leader Records, 2021

Tracklisting:

 1. Revolver
 2. Overtorture
 3. The Scythe
 4. MALLEVS MALEFICARVM
 5. Wormhole
 6. Moon Maniac
 7. Nest Of Traitors
 8. Hound Pound
 9. The Blacksmith’s Massacre
 10. Evil

Line-up:

 • Ruben – Drums
 • Alex Tena – Gitaar
 • Alberto Bravo – Gitaar
 • Fernando Del Villar – Vocalen

Links: