Bone Crew – Manifest

HEAVY TRAP METAL! Attila-frontman Chris Fronzak en rapper Da Boi J hebben het voor elkaar. Ze hebben trap metal gemaakt. Voor diegenen die nog steeds niet weten wat trap is, haal ik even de Wiki erbij:

Trap is een subgenre van hiphopmuziek dat ontstond in de late jaren 1990 in het zuiden van de Verenigde Staten. In de southern hiphop werd sinds die tijd trap-achtige beats gemaakt, en daar werd op gerapt. Deze muziekstijl wordt getypeerd door zijn 808 bass, hihats en synthesizers. Sinds 2012 heeft deze muziekstijl een enorme stimulans gekregen qua bekendheid. Veel producers van elektronische muziek en dj’s ontdekten de muziekstijl en gingen het verwerken in hun eigen muziek.

Zo, iedereen is mee. Is dat niet gewoon rap metal, hoor ik jullie denken. Wel… Ja. Alleen is het zo dat de rap metal die we kennen eigenlijk maar lauwe pis rap is. Er zijn uitzonderingen natuurlijk, luister maar naar de nieuwe Ghostemane, maar veelal is het drukdoenerij en rijmelarij met de diepgang van een doorsnee navel en ongeveer even gevaarlijk. Zo gevaarlijk als een navel, inderdaad, een frisse, vers gewassen navel zonder ontstekingen en zelfs zonder verdwaalde pluis. Bij Bone Crew is dat gedeeltelijk anders. Geen idee wie die J-jongen is, maar je hoort meteen dat hij een onuitputtelijke navulput aan flows heeft. En ja, het gaat he-le-maal nergens over, dat klopt. De opgeblazen (passieve) agressiviteit richting eenieder die deze mens niet afkan laat mijn ogen harder rollen dan een ietsje teveel Meow Meow, alleen is dat bij 99% van alle rap het geval bij mij. Chris Fronzak is wel gelukkig wel een metal(core)head en geen loslopend keffertje dat ooit eens een Slayer-cd scoorde op een rommelmarkt en weet de boel brutaal bij elkaar te kleven, zelfs met de rap en trap hiphop flow blow yo yo kunstjes. Bonuspunten voor het stacatto-djent gitaarwerk trouwens. Daarbij is het ook lekker catchy, zeer aanstekelijk, vallen er echt wreed lekkere breakdowns te noteren en kan het een aanzet zijn voor andere bands om beter te doen.

Overtuigd ben ik nog niet, maar met Bone Crew zie ik rap metal een kant opgaan die potentieel heeft. Nu nog de juiste ingrediënten vinden, een beetje (gewoon… een beetje) intelligentie of tongue-in-cheek humor, wie weet, en het komt helemaal goed. Tot dan is er Bone Crew, in te nemen zonder tekstboekje. Extra vermelding voor het positieve (je verwacht het niet) Good Vibes. Tovert een soort van glimlach op mijn mond.

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

1. Stack It
2. Roll
3. Good Vibes
4. Make Em Hate
5. Dead Inside
6. SMD
7. Big Bank
8. GO
9. No Friends
10. On a Mission
11. Top

Line-up:

  • Da Boi J
  • Chris Fronzak

Link: