Bodom After Midnight – Paint The Sky With Blood

Het staat velen van ons nog vers in het geheugen: het overlijden van Alexi Laiho. Begin januari dit jaar werd door de bandleden naar buiten gebracht dat Alexi op 29 december 2020 is komen te overlijden op slechts 41-jarige leeftijd. Zware Metalen schreef ook een stukje over Alexi en de doodsoorzaak. En dat terwijl net de eerste EP zou uitkomen van Bodom After Midnight: een nieuwe band ontstaan (met dank aan Alexi en Daniel) na het stoppen van Children of Bodom in 2020.

Paint The Sky With Blood is het eerste werk van de gloednieuwe formatie en men zou gelijk door gaan pakken om meer materiaal te schrijven. Maar uit een recent interview op YouTube van A&P Reacts met Daniel Freyberg blijkt dat dit helaas niet het geval zal zijn. In het interview zegt Daniel namelijk dat er geen andere nummers zijn geschreven. Laten wij dan maar gauw gaan luisteren wat voor erfenis Alexi met deze EP achterlaat.

De opener, Paint The Sky with Blood, gooit gelijk de deur wagenwijd open met een bak geweld dat ik nog niet eerder heb gehoord. Blastbeats, bruut gitaarwerk en een schreeuw van jewelste door Alexi. De energie spat er van af en bij de mid-tempostukken krijg ik gelijk vibes van het eerste werk van Children of Bodom (lees: hard en beukend). Drummer Waltteri Väyrynen (Paradise Lost) verrast enorm met zijn intensiteit en krachtige aanslagen. De teksten liegen er ook niet om: “Fight, fight, fight, paint the sky with blood!”. Ook de gitaarsolo’s zijn zoals je mag verwachten: uiterst smaakvol en goed. Maar niet alleen Alexi speelt geweldig, ook gitarist Daniel schittert met een spectaculaire solo. En om het geheel samen te binden en af te maken zit er een zeer subtiele doch aanwezige orkestratie onder van Vili. Wat een machtig begin.

Track nummer twee, Payback’s A Bitch, is een ietwat kalmer nummer. Tenminste… nee laat maar, veel kalmer is het niet. En dat is goed, want ook hier krijg je gelijk een kriebelend gevoel dat door je lichaam giert: het gevoel dat je met je maten de moshpit in wilt duiken en lekker los wilt gaan. Ook in dit nummer is de compositie ontzettend sterk, met pakkende melodieën en genoeg stukken om flink op te kunnen headbangen. En dan de track die ik niet aan zag komen: Where Dead Angels Lie. Een cover van de legendarische Zweedse metalband Dissection. Ik vroeg mij oprecht af wiens idee het was om dit nummer te coveren en was aangenaam verrast dat dit het idee was van Waltteri, zo bleek uit het interview met A&P Reacts. Goede smaak, meneer! Nu is Dissection één van mijn favoriete bands aller tijden (dus, no pressure) en ben ik ontzettend benieuwd hoe Bodom After Midnight dit brengt.

Ik kan niet anders zeggen dan dat de mannen Where Dead Angels Lie ontzettend sterk hebben neergezet. Vili heeft zelfs een subtiel vleugje extra toegevoegd met de keyboards, iets wat het origineel niet heeft. De strot van Alexi klinkt hier ook prima op zijn plaats en alle akkoorden en riffs lijken grotendeels te kloppen. Ik zeg grotendeels, omdat niet alle accenten worden gespeeld (maar dat geeft niet). Ontzettend goed gedaan, mannen! Jon Nödtveidt zou trots geweest zijn.

Gadverdamme, wat een plaat! Paint The Sky With Blood van Bodom After Midnight is dermate sterk en energiek dat ik gretig verlang naar meer. Helaas is dat niet mogelijk en dat stemt mij droevig. Toch schrijf ik deze recensie met opgeheven hoofd en een goed gevoel. Ik ben blij dat deze EP ter wereld is gekomen en zo’n grote erfenis achterlaat voor een hele generatie metalheads, jong en oud. Alexi, dat je maar in vrede mag rusten.

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

  1. Paint The Sky with Blood
  2. Payback’s A Bitch
  3. Where Dead Angels Lie (Dissection-cover)

Line-up:

  • Alexi Laiho – Zang, gitaar
  • Daniel Freyberg – Gitaar
  • Mitja Toivonen – Basgitaar
  • Vili Itäpelto – Keyboard
  • Waltteri Väyrynen – Drums

Links: