Bob Malmström/Dispyt – Split

Als je van kwaadaardig zwarte crust houdt, dan ken je Dispyt wel. De zanger van Finntroll speelt er de basgitaar en verzorgt de vocalen. Dit is echter heel iets anders dan Finntroll natuurlijk. De andere kant van de split is voor Bob Malmström, voor mij een nobele onbekende. Schande eigenlijk, want de band gaat al een jaar of tien mee.

Dat Bob Malmström uit een totaal ander vaatje tapt is gelijk duidelijk. Dit doet denken aan die andere punky Bob. Blitzkrieg Bob. Deze band maakt vrolijke straatpunk. Het is van die vrolijke humoristische punk zoals J.B.O. speelt, maar dan wat meer ‘straat’. Deze band is opgericht om een tegengeluid te bieden aan het anarchistische ‘fuck the system’ mantra van de punk. Omarm het systeem en geniet van het leven, zoiets is de boodschap van Bob Malmström. Dat zal allemaal, maar de vrolijke folky straatpunk met nette productie en Kvelertakkiaanse vocalen staat in schril contrast met Dispyts depressieve boosheid. Ben je nog vrolijk aan het meeschreeuwen met het moeilijk catchy Låt Pampen Sjunga, gaat ineens het roer om!

Dispyt komt aanvaren, en een aanvaring is het. Min Sanna Vän start met pikzwarte d-beat en agressieve duivelspsalmen. Opvallend is het likje melocrust dat centraal staat in dit liedje. De opbouw bestaat uit een deel zwarte d-beat, dan wat melodieuze vulling en dan weer vooruit beuken met wat d-beat. Een beetje een vreemde dynamiek, maar dat past wel bij deze split. Svept i Vita Lakan bevat wederom die chaotische songwriting met nu meer black metal toegevoegd. Het is een kortdurende draaikolk van verschillende ideeën. Het afsluitende hardcoregeweld laat geen spaander heel van het positieve geluid waarmee deze split begon.

Dansjes en duivels dus op deze split. Dispyt klinkt zwart, bruut en bij vlagen chaotisch. Een standaard black/crust geluid met een toch wat brave speelstijl en productie. Bob Malmström heeft mijn aandacht opgeëist vanwege de buitengewoon catchy hooks en de vrolijke ondertoon. Eens een keer wat anders! Conclusie: leuk ding dit. Beide bands leveren prettig, zij het heel verschillend, materiaal. Slechts twee euro voor de digitaal, nog geen tientje voor de vinyl. Je bent gek als je hem laat liggen.

Score:

80/100

Label:

Elitbolaget, 2020

Tracklisting:

  1. Bob Malmström – Helsingfors Borgarmangel
  2. Bob Malmström – Låt Pampen Sjunga
  3. Dispyt – Min Sanna Vän
  4. Dispyt – Svept i Vita Lakan

Line-up:

Bob Malmström

Carolus Aminoff – Vocalen
Olof Palmén – Gitaar, vocalen
Carl Johan Langenskiöld – Basgitaar, vocalen
Wilhelm Wahlroos – Drums, vocalen

Dispyt

Mathias Lillmåns – Basgitaar, vocalen
Owe Inborr – Drums, vocalen
Juuso Englund – Gitaar, vocalen

Links: