Blyh – Awake to Emptiness

Blyh is een Duitse band die na Transparent to the World (2017) nu komt met een opvolger. Blijkbaar zouden de bandleden hun stuivers verdiend hebben in de hardcore en metalcore. Ik moet eerlijk zeggen dat je daar maar weinig van merkt bij het luisteren naar Awake To Emptiness. Hier en daar zit er wel een “core-vibe” in verstopt, doch meer in de verre verte dan direct dichtbij. Blyh vermeldt invloeden van Dissection tot Noorse blackmetal bands, wat op zich een heel breed gamma is. Om het duidelijker te stellen, voor mij is de blackmetal die deze band speelt meer een mix van Setherial ten tijde van Nord… en het sublieme Belgische Wiegedood.

Je hoort met andere woorden, furieus gespeelde black metal, snelle riffs en een strakke blastbeat, opgemixt met typische dubbele basritmes. De stem is eerder scherp, monotoon met weinig variatie, maar hapt lekker weg. De nummers zijn uitgesponnen en klokken af op een gemiddelde van negen a tien minuten. Voor je het weet ben je twee nummers ver en rol je in Utica Crib, een nummer met een hypnotiserende eindmelodie. Het volgende nummer Voracious Null start eerder midtempo, vanaf minuut drie zet de band de voet dan weer op het gaspedaal en ragt hij er weer lekker op los. Het laatste nummer, … And Die Not, start met een vettige vocale lijn en ramt er direct weer goed in, het loopt uit met een wat brakke cleane gitaarlijn.

Eindconclusie op muzikaal gebied is dat Blyh niet kan tippen aan de bovenvermelde bands. Daarvoor is het toch allemaal teveel van hetzelfde. De riffs lijken erg veel op elkaar en ook in de songstructuren zit er maar weinig variatie. Ooit las ik eens in een review, ik denk dat het een review was over de plaat The Mirror’s Opposite End van de band Enthral, dat ze beter wat riffjes zouden wegkappen om zo tot een beter nummer te komen. Ik heb een beetje de indruk dat als Blyh dat zou doen, er weinig zou overblijven, maar misschien ben ik nu toch iets te streng.

PS: Wel een ongelooflijke meesterlijke cover en een dito bandlogo!

Score:

70/100

Label:

The Crawling Chaos Records/Akashic Envoy Records, 2019.

Tracklisting:

  1. What A Man Can Bear
  2. Don’t Mistake Me For A Friend
  3. Utica Crib
  4. Voracious Null
  5. …And Die Not

Line- up:

• Murul – zang, alle instrumenten
• Absorber – gitaar

Links:

Blyh Facebook
Blyh Bandcamp
The Crawling Chaos Records Facebook
Akashic Envoy Records