Blut Aus Nord – Disharmonium – Nahab

Hier is hij dan, de review van de plaat van het jaar. De nieuwe Blut Aus Nord. Album nummer vijftien van Vindsval’s creatie. Niet het laatste, want net als de 777-reeks betreft dit een trilogie. Na eerste deel Disharmonium – Undreamable Abysses dat hier uitvoerig besproken werd, kregen we dit Disharmonium – Nahab enige tijd geleden voor de voeten geworpen. Ondertussen hebben de echte fans ook de compilatie Lovecraftian Echoes van Bandcamp geplukt en in de aanloop naar deze nieuweling al twee singles gestreamd.

Nahab dus, een album dat zelf eveneens ingedeeld is in drie gedeeltes, ingeleid door nachtmerriefragmenten. Die nachtmerries zijn H.P. Lovecraft-aangedreven beelden die in feite de rode draden zijn doorheen het ganse album. Angstaanjagende, ongemakkelijk in het gehoor liggende constructies vol – hoe kan het ook anders – disharmonische, dissonante, desoriënterende riffs en effecten. Alsof je evenwicht verstoord wordt, alsof je maag een hemellichaam geworden is dat tegengesteld roteert aan de aarde. Heel veel technische, jazzy en progressieve patronen die moeilijk te vatten zijn. In ieder geval stel je je de vraag waarom iemand dergelijke verontrustende muziek in elkaar zet en/of ernaar luistert.

De maker van dit alles verwijst naar esoterische folklore, het zal allemaal wel, maar dan wel folklore uit een laag van de onderwereld waar chaos en angst regeren, en trauma dagelijkse kost is. De fluctuerende echo’s op de gitaren die wegdeemsteren en vanuit de achtergrond opnieuw opduiken als flashbacks vormen een bipolair baken waar je het zelfs fysiek lastig bij krijgt. De onbestemde vormen van vocale expressie waden te midden van fictieve tremolo’s en verdwalende drumpatronen (is dit effectief een echte drummer??) en zijn een blend van screams en grunts, occult en buitenaards, nerveus en vermoeiend. Probeer maar even het nummer The Black Vortex met de saxofoonachtige frequenties met een bijzonder sci-fi-feel.

Meer MoRT dan het eerste deel van deze trilogie, maar daarom niet minder episch en geestverruimend. Goed voor fans van Portal, Aevangelist, Imperial Triumphant en andere bands die buiten categorie spelen. Blut Aus Nord is een genre op zichzelf dat aanleunt tegen black, doom, prog en zo nu en dan ook Godflesh-industrial. Een uitdaging voor uw mentale en fysieke gezondheid, tevens mijn persoonlijke tagline. Geniet ervan.

Luistertips: Nameless Rites en Queen of the Dead Dimension.

Score:

92/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2023

Tracklisting:

1. Hideous Dream Opus #1
2. Mental Paralysis
3. The Endless Multitude
4. Hideous Dream Opus #2
5. The Crowning Horror
6. Queen of the Dead Dimension
7. The Black Vortex
8. Nameless Rites
9. Hideous Dream Opus #3
10. The Ultimate Void of Chaos
11. Forgotten Aeon

Line-up:

  • W.D. Feld – Drums, electronica, keyboards
  • Vindsval – Gitaar, keel
  • GhÖst – Bas

Links: