Blood Opera – Songs in the Key of Death

Ditmaal krijgen we geen black of death metal uit Canada, maar Blood Opera. Sinds 2019 maken deze gemaskerde lieden hardrock en heavy metal.  Songs in the Key of Death is het debuutalbum na een in 2019 verschenen naamloze EP. Volgens de bijgesloten promotekst zijn de bandleden tijdens het opnemen van het eerste album overleden en werden zij door een aantal kerels uit hun graven gehaald, om zo als zombies verder gestalte te geven aan de band. Leuk verhaal, dat alles zegt over de thematiek van deze Canadese band, die dan ook voornamelijk draait om gore, zombies en horrorfilms. Toegegeven, het is allemaal weinig origineel qua concept en al op meerdere manieren gebruikt om iets extra’s aan het imago van een band  toe te voegen. Zo vinden we dan ook een Gwar-referentie terug in de promo, een band waarmee de Canadezen het podium al hebben gedeeld.

Met het intro Just Keep Digging gaat de band al gelijk aan de slag op een kerkhof. Het enige exemplaar van het nog niet uitgegeven album ligt namelijk samen met de bandleden begraven. Feeding Frenzy vervolgt de intro als eerste volwaardige nummer en laat naast de zuivere vocalen ook een schreeuwende stem horen. Heel smaakvol wisselen de gastvocalen van Morgan Lander (Kittie) en Max Murder elkaar af en worden sommige zanglijnen ook gecombineerd. De horror haalt de band uit de digitale trukendoos, een sample, gekke gitaarriedels, effecten en deuntjes. Knap en extravagant uitgevoerd, zo vindt uw redacteur van dienst. Vervolgens is Don’t Go Out Tonight best avontuurlijk, maar ook een tikkeltje cheesy. De toevoeging van gang-shouts door de gitarist en bassist voegen weliswaar iets toe aan deze track. Fight to Survive is dan weer zo’n nummer dat er bovenuit springt, voornamelijk door de wel heel mooie zanglijnen, achtergrondzang, voice-over en het opzwepende ritme.

Het in deze bespreking toegevoegde The Gates of Hell laat tevens een goed uitgewerkt nummer horen, maar na het grappig gevonden intermezzo valt de The Dickies cover Killer Klowns From Outer Space toch nog een stuk meer in de smaak. Het is het moment waarop de van origine punk-rock samenkomt met heavy metal. Nadien volgt nog het sterk uitgevoerde Brundlefly met fijne spacey toetsen, een gitaarsolo en een memorabel refrein! Ik kan de band niet meer op schoonheidsfoutjes betrappen, maar merk wel op dat het beste gedeelte van Songs in the Key of Death nu wel de revue is gepasseerd. Nou ja, bijna dan, want het klassiek geopende Damien klinkt in de basis spookachtig, urgent en vooral horroresk. Na het inleidende gedeelte swingt dit elfde nummer behoorlijk en geniet ik van de bezwerende, toch weer net even iets andere zanglijnen. Daarnaast is Be My Victim vooral noemenswaardig door de mooie, lang uitgesponnen vocalen en het toetsenwerk.

Onder de streep is het voor mij dan wel duidelijk: Blood Opera levert een debuut af dat een ode is aan klassieke horror, heavy metal, hardrock en ook wat punk. Of u daar wat mee kan, is natuurlijk een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik dat dit album de middenmoot net ontstijgt, maar nergens echt in grote mate weet te verrassen. De beste nummers heb ik dan ook wel in deze recensie vermeld.

Score:

76/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

1. Just Keep Digging
2. Feeding Frenzy ft. guest vocals Morgan Lander (Kittie) and voice-over
by Linnea Quigley (The Return of the Living Dead)
3. Don’t Go Out Tonight
4. Fight to Survive ft. voice-over by Michael Berryman (The Hills Have
Eyes, X-Files, Star-Trek)
5. A Waste of Good Suffering
6. The Gates of Hell ft. guest keyboards Maurizio Guarini (Goblin)
7. Breaking News
8. Killer Klowns from Outer Space (The Dickies Cover)
9. The Ballad of Father Malone ft. voice-over by Adrienne Barbeau (The
Fog, Escape From New York)
10. Brundlefly
11. Damien
12. Be My Victim ft. voice-over by Tony Todd (Candyman) (Bonus Track)
13. The Band of the Living Dead
14. The Key of Death

Line-up:

  • Max Murder – Vocalen
  • RIP Junk – Gitaar, vocalen
  • Damien Deathgasm – vocalen
  • Muerto McBrains – Drums, synthesizer, elektronica

Links: