Blood – Mental Conflicts (heruitgave)

“Take care you Christian Piece of Shit! We are back”, met deze tekst op mijn shirt schopte ik tegen vele heilige huisjes in mijn ‘vlekkeloze’ schoolcarrière. De poëtische woorden zijn afkomstig van het Duitse death/grindgezelschap Blood. Deze teutonen wisten met hun eerste album uit 1989, Impulse to Destroy, ondanks het monotone tempo reeds de aandacht te trekken. Het was pas bij de vierde langspeler, Mental Conflicts dat de heren onder leiding van maestro Clausi in 1994 me als een uitgehongerde Duitse herder bij mijn nekvel vast hadden. Dat deze plaat niet gedateerd is, bewijst deze heruitgave. Ook de vele krassen in het oorspronkelijke schijfje en het bijhorende vergeelde boekje tonen zijn loyaliteit naar mijn digitale platenspeler.

De dreigende intro met repetitieve, knarsende gitaarsound en pompende basdrums geven de aanzet voor de vette grom van Clausi en is meteen het startschot voor een “grindioze” rit. Grind die echter geamalgameerd is met een dosis death metal en een onbezonnen punk-vibe. Niet het soort grind dat het moet hebben van constante blastbeats en mateloze pig squels (wat op zich ook niet mis is). Dat de jongens zich echter niet al te serieus nemen, bewijst het nummer For auld lang Syne: de algemeen bekende Ierse schlagersong/ballad gaat ongecompliceerd over in een bruut meezingertje dat me tot op vandaag nog steeds doet gniffelen. Persoonlijke favorietjes zijn daarnaast het stuwende Crown Court en het afsluitende I Dream Dead.

Bij de heruitgave krijg je er de daaropvolgende EP Spiddle of Red Blood uit 1995 bij, alsook een volledig nieuw boekje dat is ontworpen door gitarist Eisen, waardoor dit exemplaar voor de Blood-leken een ideale kennismaking is. Dat de heren na enige afwezigheid de (underground)podia afschuimen, kan ik enkel maar toejuichen. Nu graag nieuw werk!

Label:

Vic Records, 2017

Tracklisting:

 1. Intro (Tentacles)
 2. Insomnia
 3. Toothache
 4. Master’s Clemency
 5. Secrets of Blood
 6. Mental Conflict
 7. Bleed for me
 8. Spreading the Thoughts
 9. Blood
 10. Stretched
 11. Away is Away
 12. For Auld Lang Syne
 13. Crown Court
 14. In Flame
 15. Texas Chainsaw Massacre
 16. Naked Frozen
 17. Bloodprice
 18. The Favour of Ecstasy
 19. Morheus
 20. I Dream Dead

Line-up:

 • Clausi – Vocalen
 • Eisen – Gitaar, Vocalen
 • Taki – Bas
 • Ventilator – Drum

Links: