Blood Incantation – Starspawn

De (overzeese) metalpers buitelt over elkaar heen om de debuutplaat van het Amerikaanse Blood Incantation de hemel in te prijzen. De band kende een logische aanvliegroute met drie demo’s, een EP en een split en dat was blijkbaar genoeg om reikhalzend uit te kijken naar Starspawn.

Gelukkig zijn we aan deze kant van het grote water wat nuchterder en gaan we wat minder mee in een hype. Hier horen we dus geen Jaarlijstmateriaal maar desalniettemin een aardig plaatje van een band die in het volledig platgewalste gebied van de doom/death metal een eigen stijl probeert te creeëren. Bijvoorbeeld door in de langzame stukken dromerige, psychedelische stukken toe te voegen en in de hardere stukken terug te vallen op meer traditionele vormen van metal.

 

Het maakt van Starspawn een dappere plaat. Het is altijd verfrissend en moedig als een band een nieuwe weg probeert te zoeken en Blood Incantation laat zeker een goede indruk achter, niet in de laatste plaats door de donkergekleurde grom van zanger/gitarist Paul Riedl. Maar minpunten zijn er ook. Zo blijven de nummers niet echt hangen en klinkt de plaat uit het lood door de lengte van de eerste track (13:38) ten opzichte van de vier overige nummers. Verder weet de band niet over de gehele linie te overtuigen met bevlogenheid en passie. Het klinkt hier en daar wat tam en gemakkelijk.

De conclusie: doom/deathfans hebben er niet direct een nieuwe favoriet bij maar moeten Blood Incantation zeker een kans geven. En even in de gaten houden welke route de band verder neemt.

blood-incantation-starspawn

Label:

Dark Descent Records, 2016

Tracklisting:

1. Vitrification of Blood (Part 1)
2. Chaoplasm
3. Hidden Species (Vitrification of Blood Part 2)
4. Meticulous Soul Devourment
5. Starspawn

Line-up:

  • Paul Riedl – Vocalen, gitaar
  • Morris Kolontyrsky – Gitaar
  • Jeff Barett – Bas
  • Isaac Faulk – Drums

Links:

Score: 

80/100