Bleeding Through – Rage

Het is even grasduinen in de archieven van Zware Metalen om iets terug te vinden over Bleeding Through. De laatste bespreking dateert van 2008 toen Declaration verscheen. Het was vier jaar later dat de ‘blackened’ metalcoreband uit Orange County een sabbatical inlaste om vervolgens met mijn nummer één van de jaarlijst 2018 keihard weder te keren: Love Will Kill All. Als een accupack die volledig was opgeladen in de tussentijd wist het vijftal een enorm sterke comeback te maken. Dat de vier heren en één dame het tegenwoordig een slag rustiger aan doen blijkt uit de nieuwe EP genaamd Rage, dat dus weer het eerste werk is na het laatste album vier jaar geleden.

De eerste single die Bleeding Through wereldkundig maakte liet me nogal schrikken. Hoewel het titelnummer onmiskenbaar het trademark-geluid van de band bevat, is de opbouw en afwisseling niet bepaald sprankelend en mist het bovendien de nodige overtuigingskracht. Ja, de keyboardpartijen van Martha Peterson spelen gelukkig weer een erg grote rol en met het soleerwerk krijgen we zelfs een nieuw element in de metalcore te horen, maar het geheel zorgt niet dat je op de punt van je stoel zit. Gelukkig horen we dit wel meer terug tijdens de andere twee nummers op Rage. Zo ligt het tempo van opener Piss You Away een stuk hoger en neemt het percentage oprecht venijn ook flink toe. Wanneer frontman Brandan Schieppati op zijn representatieve manier over de onheilspellende keyboardpartijen en voortstuwende gitaarpartijen heen brult, is de kinderhand alweer snel gevuld. Erg fraaie refreinen en tempoversnellingen ook.

Damage Done maakt het drieluik op deze EP compleet met een hybride mix die alle invloeden van Bleeding Through sinds de start in 1999 wel zo’n beetje behelst. De zoete keyboardklanken en meezingbare coupletten gaan moeiteloos hand in hand met de zwartgeblakerde metal en corige-breaks, maar opmerkelijk is wel dat het échte furieuze karakter van de vorige plaat Love Will Kill All bij lange na niet gehaald wordt.

Samenvattend kunnen we enerzijds vooral blij zijn dat één van de grondleggers op het gebied van de blackened metalcore weer van zichzelf laat horen, en anderzijds concluderen dat de drie nummer niets wereldschokkends verhullen. Bij gebrek aan beter en meer laten we de nieuwe kost nochtans regelmatig spinnen, waarbij Piss You Away absoluut de koploper zal zijn. Of zoals de Amerikanen zelf schrijven: “No bullshit. Straight Up Bleeding Trough.” En dat, lieve kijkbuiskinderen, is eveneens een feit!

Label:

SharpTone Records, 2022

Tracklisting:

  1. Piss You Away
  2. Damage Done
  3. Rage

Line-up:

  • Brandan Schieppati – Vocalen
  • Brian Leppke – Gitaar
  • Ryan Wombacher – Basgitaar
  • Marta Peterson – Keyboard
  • Derek Youngsma – Drums

Link: