Blaze Bayley – December Wind

Als er iemand is die zijn fans op hun wenken bedient, dan is het Blaze Bayley wel. Naast het vele toeren is er in de afgelopen drie jaar in elk jaargang wel een deel van zijn Infinite Entanglement-trilogie verschenen, waarvan dit jaar The Redemption of William Black het project afsloot, bijgestaan door de heren van Absolva. Ook de Vlaming Thomas Zwijsen liet op enkele nummers zijn akoestische kunsten weer horen. Nadat in 2011 de vaste bezetting van de band Blaze Bayley uit elkaar viel, besloot Blaze een andere opzet te hanteren en net als Paul Di’Anno, Tim ‘Ripper’ Owens en verscheidene andere zangers, gebruik te maken van verschillende live- en sessiemusici. Thomas Zwijsen wist zich op YouTube te profileren met zijn akoestische covers van nummers van Iron Maiden en verscheen al snel bij Blaze op de radar. Een grote rol voor Zwijsen op het soms erg fragiel klinkende King Of Metal uit 2012 werd een feit en hij werd tevens de live gitarist van de concerten in Europa en bij akoestische avonden.

De samenwerking in de studio kreeg in 2013 bovendien een vervolg met de akoestische EP Russian Holiday. Hierop hoorden we naast een mooi titelnummer ook uitstekende uitvoeringen van de BLAZE nummers Stealing Time en Soundtrack Of My Life, maar ook een versie van het getormenteerde One More Step van King Of Metal en de sublieme Iron Maiden cover Sign Of The Cross. En nu is er vijf jaar later een vervolg met December Wind. Hier treffen we acht nieuwe nummers aan, aangevuld met de vijf nummers van Russian Holiday. Hoogtepunten vinden we in de cover van 2AM, een zeer ondergewaardeerd stukje historie uit het oeuvre van Iron Maiden, dat tevens de enige nieuwe cover is op December Wind. Een ander hoogtepunt is The Crimson Tide, dat over 6 juni 1944 (D-Day) gaat en waarvan de bekende toespraak van Churchill zeer krachtig in is verweven. Dit gaat live prachtig tot uitvoer komen!

Bij de eerste luisterbeurt wisten sommige nummers me niet meteen te pakken, maar luisteren we toch nog wat intensiever, dan hoor je hoe de vocalen van Blaze door de jaren heen veel sterker zijn geworden. Eye Of The Storm, Love Will Conquer All en We Fell From The Sky zijn bijvoorbeeld ook wondermooie nummers, waar deze kwaliteit perfect in naar voren komt. En daarin is ook alle lof weggelegd voor Zwijsen en de Nederlandse violiste Anne Bakker. Het enige nummer dat ik echter nooit meer horen wil is The Love Of Your Life. Ik vermijd rommel van Ed Sheeran immers niet voor niets als de pest. En als ik die associatie erbij haal, dan kunt u nagaan hoe erg ik het vind. Gelukkig is het slechts één smetje op een verder mooie verzameling van liederen.

Degene met verjaarde (of bejaarde) wrok richting de voormalig Iron Maiden-frontman zal hier nog steeds met een flinke boog omheen lopen en de verwerper van akoestische releases even meer. Ik ben echter wel te porren voor de rustgevende en opzwepende, begeleidende klanken van Thomas Zwijsen, die de diepe vocalen van Blaze op gepaste wijze bijstaan. December Wind brengt ons prachtige songs voor de grauwere dagen.

Label:

Blaze Bayley Recordings, 2018

Tracklisting:

 1. Eye Of The Storm
 2. Love Will Conquer All
 3. 2AM
 4. Miracle Of The Hudson
 5. December Wind
 6. We Fell From The Sky
 7. The Crimson Tide
 8. The Love Of Your Life
 9. Stealing Time
 10. Russian Holiday
 11. Soundtrack Of My Life
 12. One More Step
 13. Sign Of The Cross

Line-up:

 • Blaze Bayley – Vocalen
 • Thomas Zwijsen – Akoestische gitaar
 • Anne Bakker – Viool

Links: