Blazar – Fatal Cosmic Wound

Waar de fock ga je als band aan beginnen wanneer je denkt funeral doom met sludge te combineren? Het Spaanse Blazar durft het aan en voegt er volgens het bijgesloten schrijven ook nog een portie death metal aan toe. Het resultaat horen we terug op het debuut Fatal Cosmic Wound.

In de basis is dit lang uitgesponnen funeral doom, dat ziet u al gelijk wanneer de gemiddelde lengte van de meeste nummers de negen minuten overschrijdt. Maar komt al het goede wel in zevenvoud, aangezien er op het debuut een zevental nummers te horen zijn? Nou, het titelnummer zet alvast de toon wanneer de funeral met wat groezelige sludgeriffs (jazeker!) ogenschijnlijk moeiteloos wordt verweven. Gedurende deze ruim twaalf minuten durende gigant, het eerste echte nummer van de plaat, overheerst een verstikkend kosmisch sfeertje. De penetrante doodsrochel maakt het dan ook af. De gitaarnuances die wat de hoogte in gaan, zorgen op hun beurt voor de variatie. En zo vervolgt Beyond the Event Horizon de reeds geplaveide weg. De compositie zelf klinkt mij dan gek genoeg op een bepaald moment net wat te generiek van aard.

Aeon onderbreekt de plaat even met intergalactische geluiden in een bedompte sfeerzetting. Daarna krijgen we een pak slaag van de heren wanneer het fraaie Crystallized Oblivion door de boxen heen knalt. Het gitaarspel bevat wat meer variatie en er is goed nagedacht over het verloop en de structuur van dit nummer. Zo komt de boel even helemaal tot rust, net na de vijfde minuut. Na deze passage is het vooral de trage cadans en de fijne synthesizereffecten die indruk op mij maken. Het korrelige gebulder zorgt ervoor dat u bij de les blijft, zelfs wanneer er tegen het einde nog een intense vertraging te horen is. Vervolgens maken we ruimte voor Forgotten, een nummer dat enigszins doet denken aan het werk van – één van mijn favoriete funeral doom bands – Evoken. De grillige doch mystieke geluidsoverdracht heeft nu ook wel weer die sludge-aspiratie in zich. Maar ook hier komt er een scala aan geluidseffecten voorbij die op zichzelf wat aan de muziek toevoegen. Plotsklaps gaat de beuk er dan even in! De Spanjaarden kunnen ook wel wat death metal spelen hoor, geen enkel probleem.

Uiteindelijk eindigt het album met het outro The Omega Phase en levert Blazar daarmee een debuut af dat vooral geschikt zal zijn voor de liefhebbers van funeral doom. Fatal Cosmic Wound is geen uitzonderlijk album in de absolute zin van het woord, maar wel een werk dat u meermaals doet sidderen en beven wanneer u iets kan met een bedompte trage geluidsmanifestatie.

Score:

80/100

Label:

Carbonized Records, 2024

Tracklisting:

 1. Aether
 2. Fatal Cosmic Wound
 3. Beyond the Event Horizon
 4. Aeon
 5. Crystallized Oblivion
 6. Forgotten
 7. The Omega Phase

Line-up:

 • J.M. – Bas
 • B.C. – Drums
 • I.R. – Gitaar
 • M. S. – Vocalen, gitaar, synthesizer

Links: