Wormwood – Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth

De laatste tijd ben ik niet bepaald enthousiast geweest over de te reviewen platen. Middelmaat troef, opwinding zoek. Daar komt nu dus verandering in. Het Zweedse Wormwood zorgt voor de kentering, de opluchting, de opschudding. Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth, dat is de titel van dit debuutalbum. De bandleden zeiden me niets, dus de verrassing is des te groter. Te meer omdat het niet eens mijn favoriete (sub)genre betreft.


Wormwood kennen de meesten als een album van Marduk, maar zo hard gaat het er hier niet aan toe. Deze Zweden spelen melodische black metal, die in feite helemaal niet Zweeds aandoet. Wormwood brengt een zeer zeer sterke mix van ontroerende Finse melodoomdeath en Noorse meloblack. De melodieusiteit van een Wolfheart en Insomnium komt er in terug, maar evenzeer de pakkende melodieën en opbouw van een Keep of Kalessin. Tel daarbij nog wat epische en folky elementen bij die wat weg hebben van Windir en je hebt een toverformule vast. Soms gaat het nog verder, en wordt het stijvol Finntrollerig (Jaktens tid), zoals op Tidh ok ödhe. Als dan nog eens een sirene genaamd Alexandra “Lalla” Moqvist de metaalvaart emotioneel een versnelling hoger doet stromen dan laat je je al gauw gewillig meedrijven op de deinig.

Wormwood is een verrassing van formaat. De melodieën zijn pakkend, de composities zijn spannend en avontuurlijk, het geluid is intens. Schrik er niet van als deze op het einde van het jaar in mijn jaarlijst staat. Genreoverstijgens sterk werk, dit Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth. Iedereen die houdt van melodieuze Scandinavische “extreme” metal, moet dit een beurt geven. Dit voelt als sneeuw op een late lentedag.

Score: 87/100

Label:

Non Serviam Records, 2017

Tracklisting:

 1. Gjallarhornet
 2. The Universe Is Dying
 3. Under hennes vingslag
 4. Godless Serenade
 5. Oceans
 6. Silverdimmans återsken
 7. Tidh ok ödhe
 8. Beneath Ravens and Bones
 9. The Windmill
 10. What We Lost in the Mist
 11. The Boneless One
 12. To Worship

Line-up:

 • Borka – Bas
 • Johtun – Drums
 • Nox – Gitaar
 • Rydsheim – Gitaar
 • Nine – Keel

Links: