Gravefields – Embrace The Void

Het musicerende duo Gravefields is feitelijk een voortzetting van de samenwerking onder de naam Dirtyprotest, al is het mij niet geheel duidelijk wat de reden is van deze naamsverandering. Het tweetal bestaat uit de Ierse multi-instrumentalist Alan Hurley en de Franse brulboei DM. Ik ben geenszins bekend met het eerdere debuut van Dirtyprotest, dus deze eerste schijf met als titel Embrace The Void is een verrassing.

Bij het beluisteren van dit album valt in eerste instantie de zorgvuldig uitgevoerde symbiose tussen death- en black metal op. Met toch wel een overhang naar death, vooral in de basis op de drums. Opgefokt, stampend, groovend en vol snelheid ratelen de drums voort, enerzijds op zijn Behemothiaans, anderzijds doen bepaalde passages mij erg denken aan Napalm Death-achtige taferelen. Waarbij ik dan wel gelijk de kanttekening moet maken dat het er een stuk technischer en sfeervoller aan toe gaat. Met name het sfeervolle gedeelte ademt een zekere obscure blackmetalintensiteit uit. Dit is goed te horen in een nummer als Mind Leech, waarbij de gedubte, brullende en gierende screams in combinatie met het dissonante  gitaarwerk mij weten te overtuigen.

Het is eigenlijk knap dat ieder nummer op dit album iets unieks met zich meebrengt, zo kom ik tot de conclusie dat de omschrijving death- en black metal de lading niet volledig dekt. Her en der zijn er ook invloeden uit andere genres te horen, zoals deathcore en heuse thrash-passages waarbij de ritmesectie altijd de verbindende factor blijft. Tekstueel gezien is het vooral erg geestverruimend met referenties naar allerlei soorten drugsgebruik om deze akelige wereld te kunnen ontvluchten. Met zijn bijna vijftig minuten is het album wellicht aan de lange kant en het kost de heren enige moeite om de overweldigende leegte te blijven omarmen. Al is de zelfdestructieve afsluiter Void zeker de moeite waard. Embrace The Void is geen baanbrekend album, maar ontstijgt de middenmoot wel met gemak.

Score:

80/100

Label:

Redefining Darkness Records, 2019

Tracklisting:

 1. Psychoactive Rites
 2. Sulphur Injection
 3. Chemical Rampage
 4. Mind Leech
 5. Voices Above
 6. The Devil’s Breath
 7. Psychonauts Inferno
 8. Narcotic Warfare
 9. Void

Line-up:

 • Alan Hurley – Alle instrumenten
 • DM – Zang

Links: