Ævangelist – Matricide in the Temple of Omega

Dit jaar vallen er vier releases te vieren van Ævangelist. Er was de complilatie Veneration of Profane Antiquity, de verbluffende EP Aberrant Genesis, de in eigen beheer uitgebrachte zonderling Heralds of Nightmare Descending en nu is er Matricide in the Temple of Omega. Ik ga er direct over zijn. Het is mijn plaat van het jaar.


Het zat er natuurlijk aan te komen. Ævangelist is de meest uitdagende band in de gecombineerde black- en deathmetalscene van de laatste jaren, een band die bestaat uit een zieke geest en een geest die ziek maakt. ZIEK. Een duo dat in staat is om muziek te maken die enerzijds weergeeft waar het zelf mee kampt en anderzijds de ziekte doorgeeft. De dissonantie bijvoorbeeld, is het resultaat van schizofrene gedachten en uiteen gerukte gevoelens die op een zelfde moment plaatsvinden. Ævangelist neemt ze en vertaalt ze in fluctuerende frequenties, polyritmische gelaagdheid, waanzinnige wendingen …. in pure psychedelica. Pure psychedelica die ingeblikt werd met behulp van Jeremie Bezier (Emptiness) in de Belgische Blackout Studio, iemand die duidelijk expertise heeft op het vlak van psychotische blackdoom. Een stuk beyond The Eerie Cold.


Matricide in the Temple of Omega bestaat uit uiterst grimmige en schimmige black, doom en death, met een angstaanjagend effect, als was het een onweerstaanbare waan van een massa minuscule insecten die zich langs je poriën meester maken van je lichaam en je bewustzijn letterlijk uit je lichaam drijven. Metafysische weerloosheid, verslaving, onmacht en de omarming van en verlangen naar eindigheid. Matricide in the Temple of Omega. Of om het te zeggen in de woorden van Ævangelist in de afsluiter Ascending into the Pantheon:

Ik ben moeder–Je suis mère–I am mother of the end
Hail Omega hail the Void I am the blackness I am the end

Score:

95/100

Label:

I, Voidhanger, 2018

Tracklisting:

  1. Divination
  2. Æon Death Knell
  3. Omen of the Barren Womb
  4. The Sonance of Eternal Discord
  5. Serpentine as Lustful Nightmare
  6. Ascending into the Pantheon

Line-up:

  • Matron Thorn – Instrumenten, Lawaai
  • Ascaris – Keel

Links: