Black Void – Antithesis

Ah, de Heer Nedland brengt opnieuw een blackmetalplaat uit! Ditmaal onder de naam Black Void. Eerder liet hij zich al van zijn wat specialer rockachtige kant zien middels White Void dat Anti uitbracht, ook op Nuclear Blast Records. In alles lijkt dit Antithesis de tegenhanger te zijn van Anti. En is Black Void in alles de tegenhanger van White Void. Op zich niet vreemd. De heer Nedland deed vroeger, toen hij nog actief was in het magnifieke en excentrieke Solefald ook al wel wat vaker gekke dingen. Elkéén herinnert zich de geweldige platen Neonism met daarop het gestoorde CK II, Chanel n° 6 of Omnipolis of de opvolger uit 2001, Pills Against The Ageless Ills. Daarop staan het nog gestoordere Fuck Talks of Pornographer Cain. Heerlijk! Tegenwoordig klust de heer Nedland al langer bij. Hij doet dit in Borknagar, zoals jullie allen wel weten. We kunnen nog wat uitwijden over de huidige line-up en over de gastvocalen van Sakis Tolis en Hoest, maar dat gaan we niet doen. Misschien nog goed even te vermelden dat het niet echt een zuivere blackmetalplaat geworden is. Verbaast het je? Er schemeren nu en dan wat punkachtige en experimentelere vibes door.

Het debuutalbum Antithesis opent met Void. Op een punkachtige en dus ook licht meezingbare wijze, knalt dit nummer echt wel door je boxen. En? Natuurlijk! Die typische Nedland vocalen, maar goed dat hij dit ook geïntegreerd heeft in de muziek van Black Void. Reject Everything kon perfect op één van de laatste platen van Solefald gestaan hebben. Penetrante screams en cleane vocalen en dit in combinatie met wat rechttoe rechtaan punkriffs en opzwepende drums. Wat heb je nog meer nodig om alles en iedereen in je buurt af te wijzen? Zelden beluister je platen waarop het ene na het andere nummer het niveau staalhard de kosmos in schiet. Nu, op Antithesis is dit het geval. Opnieuw een geweldig gesprek tussen de screams en de cleane vocalen op Death To Morality. Vervolgens een dansend drumtapijt op Tenebris Of Life of alweer een schitterende zangpartij in No Right, No Wrong.

Bijzonder intrigerend blackmetalwerkstuk dat zijn linken wel heeft met de andere bands waarin de drie heren spelen. Bijzonder boeiende plaat ook mede door de mix van verschillende stijlen. Het geheel blijft als een ware oorkeutel echt wel hangen. Op een bepaald moment betrap je jezelf er zelfs op dat je toch vrolijk aan het meebrullen bent. Of dat de bedoeling is bij een blackmetalplaat, laat ik even in het midden. Schitterend album! Mijn superlatieven zijn intussen echt wel op.

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. Void
 2. Reject Everything
 3. Death To Morality
 4. Tenebrism Of Life
 5. No Right, No Wrong
 6. It’s Not Surgery, It’s A Knife Fight
 7. Explode Into Nothingness
 8. Nihil
 9. Dadaist Disgust

Line-up:

 • Lars Are Nedland – Zang, bas
 • Jostein Thomassen – Gitaar
 • Tobias Øymo Solbakk – Drum

Links: