Black Rock – Arcane Remorseless

De twee Finnen die deel uitmaken van Black Rock halen de mosterd bij de Zwitsers van Hellhammer. Niets meer en niets minder. Arcane Remorseless klinkt qua productie precies als het grote voorbeeld: stofzuigergitaargeluiden, rammelend drumwerk (anderhalve minuut na aanvang van opener War That Ends All vliegt de drummer al uit de bocht) met veel echo op de cimbalen en diep weggestopte en daarmee ondefinieerbare vocalen.

En toch ga ik dit derde volledige album niet afkraken. Alleen al het feit dat Black Rock een zelfde sfeer en intensiteit in zijn muziek weet neer te leggen mag, hoe gek het misschien ook mag klinken, rekenen op lof. Origineel is het nergens en hier en daar is er bijna sprake van één-op-één jatwerk. Dit duo draait gewoon de klok terug tot het begin van de jaren tachtig en doet dat om bewust niet modern te klinken. Zie het als een statement tegen alle over-geproduceerde meuk die tegenwoordig wordt uitgebracht.

Ik zal niet beweren dat alles vroeger beter was, maar een trip down memory lane kan best aardig zijn als je daarvoor in de stemming bent. Opvallend is wel dat volgens sommige sites slechts zeventig kopieën van Arcane Remorseless op cassette worden uitgebracht, terwijl ik toch echt een cd’tje aan het draaien ben tijdens het schrijven…

Score:

75/100

Label:

Unpure Records, 2019

Tracklisting:

  1. War That Ends All
  2. Ancient Hatred
  3. Silenceds Screams
  4. Arcane Remorseless
  5. Colossal Tyrant
  6. Macabre Collapse
  7. Apocalyptic Carnage (The End Of Mankind)
  8. Eternal Shadows

Line-up:

  • T. Willberg  – Vocalen, gitaar, keyboard
  • M. Vehmaa – Drums

Links: