Black Altar/Kirkebrann – Deus Inversus

Wat staat er in een kerk? Inderdaad, onder andere een altaar. Wat staat er in een afgebrande kerk? Inderdaad, een zwart altaar. Zouden het Poolse Black Altar en het Noorse Kirkebrann elkaar zo gevonden hebben? In ieder geval is het zo dat beide bands, die een stevig potje zwartgeblakerd metaal spelen, samen de krachten gebundeld hebben en deze split-release in je strot rammen. Deze plaat krijgt de alles omvattend titel Deus Inversus met zich mee. Black Altar heeft besloten drie nummers af te leveren, Kirkebrann geeft je er ééntje extra. Alzo omvat de totale speeltijd van dit schijfje toch ruim dertig minuten black metal van het donkerste water.

Black Altar opent Deus Inversus met Deus Inversus, een heerlijk duistere blackmetaltrack volgepropt met occulte melodiëen, strakke drums, bijtende solo’s en hier en daar een koorpartij. Blijkbaar zijn Lilly Kim en Alexandros (Macabre Omen) hier verantwoordelijk voor. Een bijzonder bezwerende combinatie als je het mij vraagt. Het daaropvolgende Ancient Warlust heeft in zijn eerste maten iets Southern rock-achtigs, ook lekker om dan weer furieus verder te denderen. Afsluiten doen deze Polen met een meer dan zwarte, instrumentale outro.

Kirkebrann tapt dan weer uit het klassieke Noorse vaatje. Furieuze blastbeats, opzwepende thrashy drumritmes, zompige schuifriffjes en vettige vocalen. De productie hier is ook minder helder doch dit drukt het plezier niet, het geeft net dat extra mee. Ook hier krijg je een instrumentale outro met als titel Ufødte Klarhet. Bijzondere track met een eigen spanningsveld en dit door enkel het gebruik van akoestische gitaren. Het geweld van deze Noren kan nog het best vergeleken worden met Taake, Urgehal en gelijkgestemden.

Al bij al een onderhoudend plaatje. Een erg goede eerste kennismaking met beide bands moest je ze nog niet hebben opgepikt. Black Altar spreekt me het meest aan en dit door zijn kille, koude uitvoering van een eerder occult aanvoelende melodieuze blackmetalvariant. Zij die meer heil vinden in de natte, Noorse fjorden kunnen hun geluk ophalen bij Kirkebrann. Kijk wat een voordeel zo een split-release, twee voor de prijs van één. Helder, toch?

Score:

80/100

Label:

Odium Records, 2020

Tracklisting:

 1. Deus Inversus (Black Altar)
 2. Ancient Warlust (Black Altar)
 3. Outro (Black Altar)
 4. Begrensa Bevissthet (Kirkebrann)
 5. Faux Pas (Kirkebrann)
 6. Et Nederlag (Kirkebrann)
 7. Ufødte Klarhet (Kirkebrann)

Line-up:

Black Altar:

 • Shadow – Bas, zang
 • T.R. – Gitaar
 • Lars Broddesson – Drums

Kirkebrann:

 • Draug – Zang
 • Hrafn – Gitaar
 • Skroemt – Bas
 • Nasreten – Gitaar
 • Thunberg – Drums

Links: