Bioplan – Epipath & Ocular

Andi Kravljača heeft meerdere bands achter zijn naam staan, waarbij de progressieve metalband Aeon Zen waarschijnlijk de meest bekende naam is. Eind 2018 ruilt de in Bosnië geboren Zweed de microfoon in voor gitaar en keyboard en in 2019 brengt hij onder de naam Bioplan de EP Ocular uit. Dit jaar voegt hij daar een tweede EP aan toe, Epipath genaamd. Beide EP’s vinden we terug op een enkel schijfje dat aangeleverd wordt in een VHS-hoes waarbij nog enkele leuke hebbedingetjes zijn toegevoegd. Denk hierbij aan een sticker en een plectrum.

Die VHS-hoes is niet alleen uitgekozen als verpakking omdat het er leuk uitziet. Het past namelijk ook uitstekend bij het geluid dat ten gehore wordt gebracht op beide EP’s. De keyboards doen denken aan een band als Carpenter Brut terwijl het gitaargeluid niet onder doet voor nagenoeg de meeste gitaristen. Dit overigens zonder overbodig gepriegel waarin sommige sologitaristen nogal eens willen verzanden. Zowel het gitaarwerk als het geluid van de keyboard staan echter geheel in teken van de twaalf nummers en vullen elkaar uitstekend aan door op het ene moment meer op de voorgrond te treden terwijl de ander dan juist even naar de achtergrond verdwijnt. Even later is het precies andersom. En ook de solo’s worden afgewisseld door beide instrumenten.

Daar waar menig progressieve act nogal eens zodanig veel wisselingen in zijn nummers wil aanbrengen dat het voor de luisteraar een heel chaotisch geheel wordt, is het geluid van Bioplan de gehele vijftig minuten die deze twee EP’s duren goed te beluisteren. Toch blijft het spannend en wordt het nergens eentonig. Verschillen tussen de nummers van Ocular en Epipath zijn klein en dit schijfje luistert dan ook gewoon lekker weg als zijnde een geheel. Een aanrader voor elke liefhebber van progressieve muziek!

Label:

Layered Reality Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Ingress
 2. Perspex Cassidy
 3. He’s a Transponster
 4. VFR into IMC
 5. Atomic Era Cocktails
 6. Astral
 7. Invective
 8. Permeant
 9. Inclement
 10. Refractive
 11. Ingress (Gavin Graham Remix)
 12. Invective (Retrologue Remix)

Line-up:

 • Andi Kravljača – Alles

Links: